Министар Недимовић уручио уговоре
4. јула 2017.
Садржајан програм Културног лета
6. јула 2017.
Прикажи све

Министар Кркобабић у посети Прокупљу

krko%20babic

Министар без портфеља задужен у Влади Србије за регионални развој и јавна предузећа Милан Кркобабић са сарадницима,посетио је данас Општину Прокупље у оквиру  програма подршке и спровођења мера равномерног регионалног развоја Србије.

Састанку са министром  присуствовао је народни посланик Дарко Лакетић,начелник Топличког управног округа  Небојша Вукадиновић,председник Општине Прокупље Александар Симоновић,председници других топличких општина ,као и представници  задруга и пољопривредника из Топлице.

krkobabic22)

-Обиласком Топличког округа завршавамо посете окрузима и представљањем програма  мера равномерног регионалног развоја Србије,а све с циљем да сачувамо српска села,да им омогућимо да живе,рекао је Кркобабић обраћајући се новинарима.

-Оно што ћемо прво учинити то је ревитализација постојећих задруга и оснивање нових. Планирамо да у наредне три године у 500 великих села у Србији  формирамо  или ставимо на здраве ноге 500 задруга . За ту намену из буџета Републике Србије издвојено је 25 милиона евра,истакао је Кркобабић.

krkobabic2

Према његовим речима покретање привредне активности је ударни економски део  програма који подразумева и унапређење инфраструктуре у смислу изградње здравствених амбуланти ,пошта,  школа,цркава и наравно задруга како би српско село  функционисало на најбољи начин.

Како је истакао Кркобабиоћ у интересу пољопривредника је њихово повезивање у земљорадничке задруге.

 -Циљ је да објединимо мала пољопривредна газдинства којих у  Србији има око 631.000,на којима ради око 1.400.000 људи. Они раде невидљиво,нико не третира те мале парцеле од по 2,5 хектара у просеку на којима  људи  себи обезберђују егзистенцију,подвукао је Кркобабић.

krkobabic%203

Он је посебно нагласио да ова Влада планира да уложи велика средства баш у ту област и да је то одлика само ове Владе ,односно да ни једна претходна на овај начин није бринула о малим пољпривредним произвођачима.

-Време је да се и ту уложи новац а ради се о великој суми новца који је намењен за постојеће задруге  и то у износу до 100 хиљада евра,али иза  новоформиране за које је планирано 50 000 евра иницијалних средстава,прецизирао је Кркобабић.

-Од следеће године почеће формирање сложених задруга  за шта је планирано од 500.000 евра до  милион евра. То су задруге које би по вертикали повезале већ формиране и омогућиле би такозвану вишу базу прераде односно да оно  што произведемо и прерадимо,дамо неком и да нам то извезе што би решило актуелне и велике проблеме произвођача са откупом и пласманом пољопривредних производа,казао је министар.

Министар Кркобабаћ у друштву са представницима локалне самоуправе обишао је и пољопривредно газдинство Владана Орловића у селу Ресинац надомак Прокупља и упознао се начином производње у том угледном пољопривредном газдинству. 

   

Величина слова: