Завршена берба шљиве
28. августа 2017.
Слободна 72 места
30. августа 2017.
Прикажи све

Министар уручио „Драинца“ Данојлићу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_7953 DSC_7991

Овогодишњи лауреат песничке награде „Драинац“ Милован Данојлић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић полагањем цвећа на спомен бисту великог српског песника Радета Драинца,означили су почетак програма другог дела  књижевне манифестације Драинчеви сусрети. Стихове песника у чију част се песничка манифестација одржава скоро пола века „Овде је небо моје“ казивао је драмски уметник Вицо Дардић,а добитник Милован Данојлић је говорио своје песме „То је моја земља“ и „Дуња“.

DSC_8083 DSC_8128

Програм обележавања 48. Драинчевих сусрета настављен је у Општини Прокупље где је министар за културу и информисање Владан Вукосављевић уручио награду „Драинац“ академику Миловану Данојлићу,једном од бардова српске књижевности. Вукосављевић је први министар културе,који је откад се одржава ова манифестација,присуствовао уручењу песничке награде „Драинац“.

У присуству великог броја гостију из Топлице и Србије,министар Вукосављевић је обећао помоћ градовима на југу Србије,међу којима је наравно и Прокупље,рекавши да су они извор многих талената који делују тихо и скромно.
 
-Прокупље има веома богато културно наслеђе,а ми ћемо настојати и убудуће да све догађаје и манифестације,које имају велику важност и значај не само за овај крај,него и шире,помажемо и трудимо се да дела увек говоре више од речи. Ова манифестација је свакако важна,јер је сећање дуг прошлости и култури,а успомену на драгоценог песника овај град чува на начин хвале вредан,рекао је министар Вукосављевић и додао да је Данојлић особена личност српске културе и честитао жирију на одлуци којом награђује овогодишњег добитника.    
dobitnik
Он је нагласио да  Прокупље већ јесте својом богатом културном баштином и традицијом драгоцени центар у Србији. 
-Оно што ми као Министарство културе радимо и можемо да помогнемо јесте да путем различитих пројеката помажемо заштиту и рад културе у Прокупљу и то ћемо и наставити,нагласио је Вукосављевић.
 Председник Општине Прокупље Александар Симоновић је поздрављајући госте из јавног и културног живота Топлице и Србије рекао да су „Драинчеви књижевни сусрети“  једна од најстаријих књижевних манифестација у Србији.
 
 drainac%20opstina
-Посвећени су делу и животу Радета Драинца,песника који је уз Милоша Црњанског и Растка Петровића обележио саме врхове наше међуратне лирике. Општина Прокупље и њене установе културе дуже од пет деценија кроз Драинчеве сусрете доприносе озбиљнијем проучавању и популаризацији Драинчевог дела. Као манифестација Драинчеви сусрети су пронашли своје место у култури Републике Србије,доприносећи децентрализацији културе и имају упориште на званичним највишим местима креирања културне политике,истакао је Симоновић.
 
 Академик Милован Данојлић је говорећи беседу Драинцу нагласио да му награда много значи јер је изричито песничка и нема никаквих друштвених рачуна и политичке позадине. У образложењу жирија,који је радио у саставу Горан Максимовић,Гордана Ђилас и Драган Барјактаревић,истакнуто је да је књижевник Милован Данојлић у збирци песама „Животи,животи“  за коју је добио награду,дао снажну лирску исповест у којој је сажео свеколика животна искуства и извео закључке о смислу живота,о пролазности и смрти,о људским радостима и патњама,као и о разлозима за непрестану борбу и трагање за оним највреднијим у људском бићу.
DSC_8198 DSC_8254
Министар културе Владан Вукосављевић је са својим сарадницима обишао и прокупачку библиотеку „Раде Драинац“,где је ученицима прокупачке Гимназије,добитницима републичких награда Јелени Стојковић и Милошу Милићу поклонио књиге. Књиге на поклон од министра у име библиотеке примио је директор Драган Огњановић.
DSC_8275 DSC_8285
 
Величина слова: