ФЕДЕС увесељава најмлађе
29. марта 2017.
Концерт „Тропико бенда“ за Ускрс
31. марта 2017.
Прикажи све

Млади Прокупчани заинтересовани за ЕУ


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

EU%201

Кампања „Европа,то си ти“ окупила је данас у центру града велики број младих Прокупчана,средњошколаца и студената,који су били заинтересовани да нешто више сазнају о бенефитима које им доноси процес европских интеграција у виду могућности за студентску размену,добијања стипендија и волонтирање у земљама ЕУ.

Кампања „Европа,то си ти“ је део развојног програма Европски ПРОГРЕС,који се финансира средствима Европске уније,Владе Швајцарске и Владе Републике Србије.

EU%204

Данашњем догађају у центру Прокупља присуствовали су председник Општине Александар Симоновић,чланица Општинског већа Маја Ранђеловић,,координатор за југ Србије у Европском ПРОГРЕС-у Радуле Ристовић,Слободан Алексић из Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије,Наим Лео Бешини испред Тима Европа,као и велики број грађана Прокупља.

Присутне је поздравио председник Општине Прокупље Александар Симоновић,  који је овом приликом истакао истакао значај европских интеграција пре свега за младе људе који су на путу стицања нових знања и усавршавања.

EU%203

– Наше опредељење је пут европских интеграција,а наш циљ је чланство у Европској унији. Зато нас активности попут ове данас на најбољи могући начин информишу о могућностима учешћа у самом процесу и о приликама које европске интеграције пружају и које позитивно утичу на лични развој,али и на развој наше заједнице. Нагласио бих да средње школе у Прокупљу имају традицију дугу готово два века. Познате су широм света,јер су их прославили њихови ђаци својим знањем из свих области. Оваква врста подстицаја,која стиже кроз европске пројекте,унапредиће рад наших образових установа,а самим тим и проширити знање наших ученика. Уверен сам да ће наши ученици искористити данашњу прилику и упознати се добро са могућностима које им пружа Европска унија. Овом приликом се захваљујем представницима Европског ПРОГРЕС-а,са којима Прокупље има дугогодишњу успешну сарадњу,на подршци коју нам пружају како би унапредили услове живота у нашем граду. Пружена рука Европског ПРОГРЕС-а  за нас у Прокупљу представља и додатну обавезу да одговоримо европским стандардима у свим областима рада и ангажовања,рекао је председник Симоновић.

EU%206

Представник Европског ПРОГРЕС-а,регионални координатор за југ Србије Радуле Ристовић је,обраћајући се младима Прокупља,истакао да је пред њима прилика за лично усавршавање,волонтирање у земљама ЕУ,као и могућност да се са новим знањем и искуством врате у своје локалне заједнице и допринесу бољем и квалитетнијем животу својих суграђана.

У оквиру данашњих активности на Инфо пулту презентован је материјал и брошуре партнерских организација које се баве темом ЕУ,  а на Сајму добрих идеја  корисници средстава Европског ПРОГРЕСА изложили су своје производе. 

Драгана Величковић из Блаца је захваљујући овом програму добила опрему у вредности од 5.000 евра и отворила кројачку радионицу.

– Захваљујући Европском ПРОГРЕС-у покренула сам сопствени бизнис. Веома сам задовољна послом којим радим јер ми омогућава егзистенцију. Набавила сам седам машина за вез,кројење и шивење,обезбедила тржиште које желим да проширим.

EU%207

Ана Пауновић из Прокупља је отворила прву приватну логопедску ординацију. Донатор,Европски ПРОГРЕС јој је омогућио да набави неопходне апарате за рад међу којима су и најсавременији за рад са особама које имају поремећај слуха и артикулације.

За средства Европског ПРОГРЕС-а конкурисало је и Удружење жена „Раданска Ружа“ из Лебана,које је покренуло производњу зимнице и упослило 18 жена.  Слободанка Павловић,председница овог Удружења каже да су приоритет у запошљавању имала лица са инвалидитетом. Веома добро послују и свакодневно шире тржиште.

Млади Прокупља истичу да су веома заинтересовани за погодности које им пружа Европска унија и да им је данашње дружење са представницима Европског ПРОГРЕС-а помогло да сазнају све о бенефитима које им омогућава процес европских интеграција.

EU%202

Величина слова: