Скулптура у служби историје
30. августа 2017.
Будућност нашег града
1. септембра 2017.
Прикажи све

Музика и стихови за Драинца


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

monodrama%201

Одавно прокупачка публика није имала прилику да са толико позитивне тишине,ужива у монодрами,до синоћ,када је млада глумица Марија Ђајић из Требиња врло емотивно,испричала причу о љубави два велика песника,Радета Драинца из Србије и  Јелисавете Багрјане из Бугарске.

-Осетила сам веома позитивну подршку овдашње публике. Иако,ми је сметало што нисам играла у позоришној сали, јер је неко стално отварао врата и улазио и излазио,памтићу ове вече као врло лепо.  Волим Раку Драинца и његове стихове и драго ми је да сам овде када се у вашем граду одржавају песнички сусрети њему у част,рекла је глумица Марија Ђајић.

Она је додала да је ово  њен ауторски мастер рад са којим је завршила мастер студије глуме на Факултету драмских уметности у Београду. Текст је базиран на поетичном односу између српског песника Радета Драинца и бугарске песникиње Јелисавете Багрјане који је привукао пажњу ове младе глумице. Радња је смештена у Софији 1930. године.

Раде Драинац је мој омиљени песник. Открила сам га на другој години студија. Сам истраживачки процес  трајао је годину дана и био је јако узбудљив,јер сам желела да уђем у све поре живота ова два велика песника,истакла је Ђајићева.

monodrama%202

Овом монодрамом „На дан свођења рачуна“ млада глумица је,како је нагласила заправо морала урадити нешто  за себе,али и Драинца.

-Он је страшно инспиративан. Прича о њима двома је у исто време и велика и важна,дивна,бурна и драматична. Заволели су се случајно у време када ништа није било на њиховој страни. Препреке су биле свуда око њих,али они нису марили за то,испричала је Марија рекавши да ову представу пред прокупачком публиком игра шести пут.

По завршетку овог дела програма,уследило је уживање у стиховима песника који су ове године дошли да се заједно са домаћинима,подсете на лик и дело великог српског песника Радета Драинца.  

monodrama%203

Величина слова: