Abrašević najbolji u Bugarskoj
24. avgusta 2015.
Izabrano novo rukovodstvo Udruženja
26. avgusta 2015.
Prikaži sve

Nagrada „Drainac“ Nedeljkoviću i Borisavljeviću


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“ pokrenuta je još 1965. godine,a prvi Susreti održani su 1966. Ove godine je 50 godina trajanja ove pesničke manifestacije. Pesnici iz svih krajeva naše zemlje tim povodom okupili su se kako bi odali počast velikom srpskom pesniku iz Trbunja Radu Draincu. Najpre su položili cveće na njegov spomenik u podnožju Hisara gde su govorili svoje i njegove stihove,a onda su se okupili na uručenju prestižne nagrade sa njegovim imenom u Opštini Prokuplje.

Ovogodišnji laureat ove prestižne  nagrade za poeziju je Živorad Nedeljković iz Kraljeva i njegova zbirka „Ulazak“,a nagradu,bareljef Rada Drainca uručio mu je predsednik SO Prokuplje i predsednik Saveta Drainčevih susreta Radoslav Mihajlović.
dra11
-Drainčevi susreti pesnika su od od samog postanka pa sve do danas u komunikaciji sa javnošću kao manifestacija na kojoj se predstavlja i afirmiše savremeno književno stvaralaštvo,pod okriljem najvećeg topličkog pisca Rada Drainca,čiji je izražajni literarni duh u visokom stepenu prisutan u našoj književnosti,rekao na uručenju Mihajlović.
Pošto je ova godina vrlo važna za ovu književnu manifestaciju,jer se u njoj obeležava njen pedeseti rođendan,tako je savet Drainčevih susreta odlučio da ove godine dodeli i jubilarnu nagradu „Drainac“prokupačkom pesniku Draganu Borisavljeviću.
Ovom prilikom po samom uručenju,ovogodišnji laureati su govorili o sebi,ali i velikom Draincu besedeći u njegovu čast.
-I nasumično odabrani izvodi iz tekstova Rada Drainca lako se spajaju u ram za uzbudljivu unutrašnju biografiju ovog pesnika. Ono što staje među stranice rama i tvori višestruko izazovnu sliku sa nizom dorađenih detalja nanetih preko osnovnih slojeva,nalazi se u Drainčevim pesmama,ali i u tekstovima u kojima pesnik obrazlaže svoju poetiku i pristup pesništvu kao jednoj od mogućnosti da se odmakne od ništavila. Bez makar kakve svesti o stvaranju poezije i o neprestanoj službi tom tvoračkom pregnuću,prave poezije ne može biti,rekao je između ostalog ovogodišnji dobitnik nagrade „Drainac“ Živorad  Nedeljković govoreći o Draincu.
U brojnim zapisima o svom stvaralaštvu,koji su nastajali u različitim prilikama,a samo jednim povodom,za koji se izborio svojim bićem,Raka je posvedočio o ustrojstvu tananog duševnog sklopa.
-Isečci iz njegove poezije i tekstova u kojima suvereno obrazlaže,opominju današnjeg pesnika koji se zbunjen i zatečen brojnim društvenim anomalijama i narušavanjem ideala i sklada prirođenog čistoj pesnikovoj duši,prečesto nalazi pred dilemom,ostati svoj i istrajati ili se prepustiti i odustati,postavši deo opšteg toka,koji ponekad donese materijalnu ili kakvu drugu ušuškanost,a uzme sve drugo. Kad drugog ima,istakao je Nedeljković.
Dobitnik jubilarne nagrade „Drainac“ prokupački pesnik Dragan Borisavljević ovom prilikom se zahvalio svima onima koji su se setili da njemu treba da pripadne ova nagrada.
dra12
-Možete da zamislite kako se u meni ,u ovoj sedoj glavi i duboko u duši mojoj ovog momenta prelamaju osećanja i radosti i ushićenja i sete. Ali svemu ima vreme,zapisali su mudraci još u Starom zavetu. I eto meni „starom na dnu života“ što bi rekao genijalni Laza Kostić,stiže ovo veliko priznanje. Ono mi je izuzetno drago,posebno što su se mene setili mladi ljudi,mnogi od njih moji đaci iz škole,naglasio je Borisavljević.
 On je dodao da mu je žao što ovu radost ne može da podeli sa svojim sadruzima,sa kojima je pošao i prošao veliki deo ovog poluvekovnog trajanja „Drainčevih susreta“,među kojima su Blagoje Glozić,Voja Krasić,Aleksandar Černov,Dragutin Ognjanović,Ognjen Lakićević.
-Meni je ovo Gospod udelio ulogu svedoka tih tokova. Da svedočim kako smo se vratili u zavičaj i obnovili Književno društvo „Rade Drainac“. Da dokazujem i pokazujem kako se skoro ni iz čega rađao novi kulturni i književni život u Toplici,kao se do tada sasvim beše zaboravio Rade Drainac,prisetio se Borisavljević vremena i ljudi zahvaljujući kojima sada imamao ovu nadaleko poznatu i čuvenu pesničku manifestaciju,kakvu nemaju ni mnogo veći gradovi u Srbiji.
Na samom uručenju nagrada Goran Maksimović koji je inače predsednik žirija za dodelu Drainčeve nagrade govorio je o Živoradu Nedeljkoviću,a Dragan Ognjanović o Draganu Borisavljeviću.
        dra13                    dra14
U obrazloženju za dodelu Drainca Nedeljkoviću između ostalog stoji da on pripada najznačajnijim savremenim pesnicima srpskog jezika,sa veoma snažnom i jasno definisanom pesničkom poetikom bliskom sa poetikom Rada Drainca.
 U odluci da bude nagrađen Borisavljević se kaže da je svojim radom u kulturi,novinskim tekstovima u kojima je promovisao kulturu Toplice i same Susrete,kao i književnim radom,neprocenjivo doprineo topličkoj kulturi i samoj manifestaciji. Svojim književnim radom on je nastavio pesničkom stazom Drainca,a posebno je svojom poslednjom knjigom zaslužio da bide u krugu „Drainčevih pesnika“.    
Veličina slova: