Likovna kolonija u Ajdanovcu
2. jula 2014.
Obeležen 4. jul Dan boraca
4. jula 2014.
Prikaži sve

Nagrada „Drainac“ pesniku Milošu Jankoviću


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 dobitnik%20drainac

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Drainac“,koja se dodeljuje na srpskom jezičkom području je pesnik Miloš Janković,za zbirke pesama „Opsenarnik “ i „Melemnik“ iz 2013. godine u izdanju Apostrofa.

            – Među autorima koji su se pojavili devedesetih godina 20.veka,Miloš Janković je jedan od  najizrazitijih pesnika,koji se izdvaja ne samo kvalitetom svoga dela,već i brojem objavljenih knjiga. On je pesnik „velike energije i raznolikih interesovanja“,„pesnik promena“,koji je antologijsku izrazitost u savremenom srpskom pesništvu,u vezanom i slobodnom stihu,ostvario u domenima otadžbinske lirike,potom angažovane u jedinstvenom poetskom projektu duhovno-religijsko-otačaske poezije bogoslovske inspiracije,stoji između ostalog u Saopštenju žirija za dodelu nagrade „Drainac“.

            Prema navodima žirija Janković je ispisao stihire iliti „lirske hagiografije“ pravoslavnih svetaca za svaki dan u godini i sačinio „pravi religiozni spev“. 

-Trećim segmentom svog pevanja istinski se približio Drainčevom poetskom modelu,gde autor „portretiše“ svekoliki pesnički  i današnji svetski civilizacijski udes. U toj liniji naročito je isprednjačio istinski roman u stihovima „(Ne)zvani gosti“,gde se,uz pesnikove savremenike Slobodana Stojadinovića Čudea i Andreja Jelića Mariokova,javlja Drainac lično,obrazložili su članovi žirija prof.dr Goran Maksimović,Miljurko Vukadinović i Dragan Barjaktarević,navodeći razloge zbog kojih je  pesniku Milošu Jankoviću  pripalo ovo veliko i značajno priznanje.

 

Veličina slova: