Besplatne sadnice za jesenju sadnju
14. septembra 2016.
Najnoviji filmski hitovi u Prokuplju
16. septembra 2016.
Prikaži sve

Nedelja borbe protiv tuberkuloze


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

borba%20protiv%20tub_

Povodom obeležavanje Nedelje borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti,u holu prokupačkog Domu zdravlja postavljen je video-bim sa prezentacijom koju je pripremila spec.sms. Vesna Ahmić.

Prema rečima portparola Doma zdravlja Prokuplje,psihologa Marije Stošić,cilj prezentacije je edukacija stanovništva  o ovoj bolesti koja  ne pripada samo prošlosti,kao i upoznavanje sa preventivnim merama,ranom otkrivanju i  lečenju tuberkuloze.

Prema podacima Odeljenja pneumofiziologije Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju,u 2013. godini registrovano je 6 novoobolelih od tuberkuloze,  u 2014. godini osmoro,dok je 2015.  registrovano 7 novoobolelih stanovnika.

Nedelja borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti,treća nedelja septembra prema Nacionalnom i Međunarodnom kalendaru zdravlja,prilika je da se podsetimo tuberkuloze jer ona ne pripada samo prošlosti,kako se možda veruje.

To je zarazna bolest od koje se nekada masovno oboljevalo i umiralo,ali koja ponovo ima globalan trend porasta u našem vremenu brišući granice između ekonomski nerazvijenih i razvijenih država.

Izgraditi zdrav način života i negovati navike koje su u korist zdravlja,to je osnovni cilj na putu  za smanjenje oboljevanja i umiranja od bolesti  na čiji  nastanak je moguće uticati. 

Veličina slova: