Обележен Светски дан здравља
7. априла 2015.
Да разлике не постоје
9. априла 2015.
Прикажи све

Неопходна заштита пољопривредних култура

 Изузетно велике количине падавина забележене крајем марта и првих априлских дана негативно утиће на стање озимих усева у којима су се,већ у предходном периоду,појавиле сиптоми одређених болести.Реч је о лисној пегавости и рђи које су се највећим делом појавиле у усевима засејане озимим јечмом,а мање у усевима под пшеницом.

– Због лоших временских услова пољопривредници нису били у могућности да правовремено обаве заштиту озимих усева. Кишно време сада погодује и појави корова тако да се,побољшањем времена,одмах треба приступити његовом сузбијању,изјавила је саветодавац за заштиту биља у Пољопривредно стручној служби Прокупља Снежана Јовић.

 Према њеним речима неповољни метеоролошки услови разлог су што је зимско прскање (ткз плаво купање) обављено на  30 одсто површина под воћем.

– Влажно време и најава високих температура наредних дана могу довести до појаве појединих болести код воћних стабала,као што су монилиозе код коштичавог воћа или чађаве пегавости и краставости код јабучастог воћа,изјавила је она и препоручила воћарима да одмах крену са заштитом воћа када се отвори 30 одсто цвета.   

Величина слова: