Ветеринари свакодневно на терену
14. јула 2016.
Угостили песнике из Лесковца
16. јула 2016.
Прикажи све

Неопходна заштита воћњака


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

ospicavost%20lista%202

Након бербе вишње,појединих сорти шљиве и другог воћа неопходна је извршити  заштиту воћњака. Ова заштита врши се ради спречавања заразе на листу.

– Воћари би требали да обаве заштиту у својим воћњацима  у циљу спречавања оспичавости или жутила листа. Због ове болести у јулу и августу долази до опадања листа  тако да већ у септембру може доћи до потпуне дефолијације,изјавила је саветодавац за заштиту биља у Пољопривредно стручној служби Прокупља Снежана Јовић и додала да је жутило и опадања лишћа уочено у атарима села Микуловац и Рељинац.

Према њеним речима због жутила и опадања лишћа род воћа у наредној години је знатно слабији и да је због тога неопходно да воћари изврше заштиту воћњака препаратима на бази манкозеба,додина,каптана,метирама или другог одговарајућег средства.

– Медитеранска штеточина жилогриз у јулу и до краја августа најинтезивније полаже јаја. Због тога је неопходно да воћари,уз стручни савет запослених у пољопривредним апотекама и стручњака за заштиту биља,изврше третирање својих воћњака одговарајућим инсектицидима,изјавила је она и препоручила воћарима да се придржавају упустава за примену препарата.

 

  

Величина слова: