Veterinari svakodnevno na terenu
14. jula 2016.
Ugostili pesnike iz Leskovca
16. jula 2016.
Prikaži sve

Neophodna zaštita voćnjaka


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

ospicavost%20lista%202

Nakon berbe višnje,pojedinih sorti šljive i drugog voća neophodna je izvršiti  zaštitu voćnjaka. Ova zaštita vrši se radi sprečavanja zaraze na listu.

– Voćari bi trebali da obave zaštitu u svojim voćnjacima  u cilju sprečavanja ospičavosti ili žutila lista. Zbog ove bolesti u julu i avgustu dolazi do opadanja lista  tako da već u septembru može doći do potpune defolijacije,izjavila je savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplja Snežana Jović i dodala da je žutilo i opadanja lišća uočeno u atarima sela Mikulovac i Reljinac.

Prema njenim rečima zbog žutila i opadanja lišća rod voća u narednoj godini je znatno slabiji i da je zbog toga neophodno da voćari izvrše zaštitu voćnjaka preparatima na bazi mankozeba,dodina,kaptana,metirama ili drugog odgovarajućeg sredstva.

– Mediteranska štetočina žilogriz u julu i do kraja avgusta najintezivnije polaže jaja. Zbog toga je neophodno da voćari,uz stručni savet zaposlenih u poljoprivrednim apotekama i stručnjaka za zaštitu bilja,izvrše tretiranje svojih voćnjaka odgovarajućim insekticidima,izjavila je ona i preporučila voćarima da se pridržavaju upustava za primenu preparata.

 

  

Veličina slova: