„Lektirići“ na festivalu u Leskovcu
23. novembra 2016.
Održana 5. sednica SO Prokuplje
25. novembra 2016.
Prikaži sve

Neophodna zaštita voćnjaka


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Lepo vreme praćeno visokim temperaturama za ovo doba godine idealni su za završne radove u voćnjacima i vinogradima. Reč je o hemijskom tretiranju bakarnim preparatima,čime se uništava najveći broj bolesti i štetočina.

Savetodavci za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplja Snežana Jović i Marinko  Jovičić naglašavaju da voćari koji nisu obavili tkz. plavo prskanje to obave u narednih nekoliko dana.

jesenje-prskanje-vocnjaka

-Plavim prskanjem suzbijaju se uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač,monilioze koštičavih voćki,bakteriozne plamenjače,šupljikavost lišća,krastavost plodova i drugo. Prouzrokovači ili patogeni ovih bolesti se prizemljuju u krošnji voćaka,skrivenim u pukotinama kora i oštećenih grana,izjavili su savetodavci i naglasili da plavo prskanje treba obaviti po tihom vremenu,bez vetra i kada spoljna temperatura iznosi deset i više stepeni. Zimsko ili plavo tretiranje voćnjaka vrši se na bazi bakarnih preparata.

Prema rečima savetodavaca,voćari koji sada primene sve zaštitne mere,mogu u narednoj godini da očekuju kvalitetne prinose.

Veličina slova: