„Lektirići“ na festivalu u Leskovcu
23. novembra 2016.
Održana 5. sednica SO Prokuplje
25. novembra 2016.
Prikaži sve

Neophodna zaštita voćnjaka

Lepo vreme praćeno visokim temperaturama za ovo doba godine idealni su za završne radove u voćnjacima i vinogradima. Reč je o hemijskom tretiranju bakarnim preparatima,čime se uništava najveći broj bolesti i štetočina.

Savetodavci za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplja Snežana Jović i Marinko  Jovičić naglašavaju da voćari koji nisu obavili tkz. plavo prskanje to obave u narednih nekoliko dana.

jesenje-prskanje-vocnjaka

-Plavim prskanjem suzbijaju se uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač,monilioze koštičavih voćki,bakteriozne plamenjače,šupljikavost lišća,krastavost plodova i drugo. Prouzrokovači ili patogeni ovih bolesti se prizemljuju u krošnji voćaka,skrivenim u pukotinama kora i oštećenih grana,izjavili su savetodavci i naglasili da plavo prskanje treba obaviti po tihom vremenu,bez vetra i kada spoljna temperatura iznosi deset i više stepeni. Zimsko ili plavo tretiranje voćnjaka vrši se na bazi bakarnih preparata.

Prema rečima savetodavaca,voćari koji sada primene sve zaštitne mere,mogu u narednoj godini da očekuju kvalitetne prinose.

Veličina slova: