Већници у објектима земљорадничких задруга
31. јула 2014.
Пробијен пут Крушевица – Пролом Бања
4. августа 2014.
Прикажи све

Нови телескоп Опсерваторији на Видојевици


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Почетком наредне године Опсерваторија на планини Видојевица,која је удаљена 25 км од Прокупља,биће опремљена најсавременијим телескопом у региону.

– Куповином новог телескопа отвара се перспектива за развој посматрачке астрономије у наредних неколико деценија. У питању је најсавременија опрема,која ће нашим астрономима пружити велике могућности посматрања,рекао је директор Астрономске опсерваторије у Београду Зоран Кнежевић. Он је нагласио да је у питању један од највећих и најмодернијих телескопа пречника огледала 1,4 м,а његова вредност је око милион евра. Средства су обезбеђена из буџета Републике Србије и ЕУ,а уговор о куповини је већ потписан са аустријском фирмом „АСА“ која израђује телескопе.

opservatorija1

– Опсерваторија на Видојевици је потпуно оправдала очекивања и претпоставке да је ова локација изузетно повољна за астрономска истраживања. Само током прошле године имали смо преко 90 ноћи посматрања,истакао је Кнежевић,додајући да је већ раније установљено да је на Видојевици небо кристално јасно и „најпрозрачније“ у Србији.

У Опсерваторији на Видојевици тренутно је инсталиран телескоп пречника 60 цм,а овај нови и знатно већи ће отворити нове могућности приликом посматрања неба. Према речима Кнежевића у оквиру постојеће Опсерваторије постоје три камере које даноноћно снимају и прате сва дешавања на небу.

– Нови телескоп ће послужити и у научне сврхе,јер је ова Опсерваторија веома важна за прокупачки крај и његов туристички и научни развој,подвукао је директор Астрономске опсерваторије у Београду Зоран Кнежевић.

Сви који желе да посматрају небо над Србијом са Опсерваторије на Видојевици,могу да се сместе у одмаралишту на Белом Камену,који је четири километра удаљен од поменуте опсерваторије.

Изградња Опсерваторије на Видојевици започета је 2005. године,када је установљено да је небо над Београдом због издувних гасова и смога већ дужи период неподобно за астрономска проучавања и истраживања. 

opservatorija2

Величина слова: