Podeljena humanitarna pomoć
9. juna 2015.
Đacima generacije novčane nagrade
11. juna 2015.
Prikaži sve

O najhrabrijim junacima Gvozdenog puka


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Istoricar%20muzejski%20saradnik%20Petko%20Marjanovic 

Za projekat Narodnog muzeja Toplice „Izložba predmeta,fotografija i dokumenata vitezova Karađorđeve zvezde sa mačevima iz Toplice“,Ministarstvo kulture i informisanja je izdvojilo 185.000 dinara. Istoričar i muzejski savetnik Petko Marjanović biće autor ove izložbe,čiju su postavku prvi put zainteresovani mogli da vide 2007.godine.  

 -Cilj nam je da od zaborava otrgnemo junake i delić srpske istorije,kao i da prikažemo borbeni put najhrabrijeg puka srpske vojske Gvozdenog puka u Balkanskom i Prvom svetskom ratu,rekao je Marjanović.

Izložba će sadržati 36 panoa i oko 300 eksponata. Kroz nju će biti prikazana dokumenta,fotografije i lični predmeti iz rata najhrabrijih junaka Gvozdenog puka,nosilaca karađorđeve zvezde sa mačevima koja je dodeljivana za hrabrost.

-Toplički junaci,koji su činili dve trećine sastava Gvozdenog puka odlikovani su 134 puta Karađorđevom zvezdom sa mačevima. Istaknuto mesto na izložbi zauzeće dvojica junaka dvostruki nosioci ovog priznanja Janaćko Jović iz Donje Rečice i Ljubomir Kojević iz Konjarnika,naglasio je istoričar Marjanović najvljujući izložbu za početak jeseni.

 Izložba će biti dopunjena novim materijalom koji je pronađen u toku rekognosciranja terena leve i desne obale reke Toplice na području opštine Prokuplje.

Veličina slova: