Спортски викенд
21. новембра 2016.
Обука и стручна пракса за нова радна места
23. новембра 2016.
Прикажи све

О „Вуковим данима“ у музеју


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 muzej

И ове године  су малишани Предшколске установе „Невен“ у оквиру „Вукових дана“ посетили Народни музеј Топлице и  упознали са етнолошком збирком ове установе од националног значаја.

-Ово је шеста година како на овај начин сарађујемо са нашим најмлађим суграђанима,предшколцима ,односно са установом чији су они полазници. Тако се и ова генерација малишана упознала са временом и предметима,којима су се људи у Вуково време служили,рекла је овом приликом музејски водич Наташа Јовановић.

 

muzej1

Она је истакла да су деца увек веома знатижељна и да са великом пажњом и слушају и питају како се живело у време нашег реформатора српског језика и правописа Вука Караџића.

-Највећу пажњу малишана сваке године ипак изазивају одевни предмети,али и све оно што чини нашу етнолошку збирку. Ту је и посуђе,затим алати за рад,потом народни инструменти. Са великом пажњом и одушевљењем деца слушају и о обичајима који су се спроводили и поштовали у нашим тадашњим породицама,нагласила  је  Јовановић.

Она је додала да је ово изузетан начин и прилика да се најмлађима,али и основцима и средњошколцима дочара прошлост,у којој су се одиграли важни историјски догађаји и стасавале веома значајне историјске личности,које су својим радом обележиле нашу и светску историју.

У музеју истичу,да овакав вид учења најмлађих у овој установи културе,предствља и њену својеврсну промоцију.   

Величина слова: