Nagrada „Drainac“ pesniku Milošu Jankoviću
3. jula 2014.
Preventivne mere zaštite od požara
7. jula 2014.
Prikaži sve

Obeležen 4. jul Dan boraca


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 venci1 venci2

   Polaganjem venaca na Spomen kosturnicu palih boraca od 1941. do 1945.godine na brdu Hisar u Prokuplju  obeležen 4. jul, Dan borca.

   Vence na spomenik položila  je delegacija Opštine Prokuplje,SUBNOR-a,Udruženje rezervnih vojnih starešina i vojnih penzionera,Udruženje potomaka ratova od 1912 do 1920.godine,Udruženje boraca ratova od 1990. godine i Pokret socijalista Prokuplja.

– Negovanje tradicija Narodnooslobodilačkog rata nije samo obaveza boračke organizacije već i svih organa vlasti u Srbiji,  rekao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Ilija Đedović i dodao da se ovaj dan obeležava u znak sećanja na istorijski datum,kada je Beogradu doneta odluka o podizanju narodnog ustanka u Srbiji protiv fašističkog okupatora.

– Danas obeležavamo i sećanje na hrabre ljude,borce koji su na prostoru naše zemlje 1941.godine  u porobljenoj Evropi prvi imali oslobođenu teritoriju – naglasio je Đedović.

On je podvuko da su tokom četvorogodišnjeg rata mnogi od njih za slobodu dali svoje živote i zato se danas ovde klanjamo njihovim senima i njihovoj velikoj hrabrosti.

-Iako Dan borca nije državni praznik,zbog značaja zaslužuje da se i u buduće obeležava na najvišem nivou i uz prigodne manifestacije,kako bi se sačuvala ova slobodarska tekovina srpskog naroda – poručio je Đedović.

Sekretar Opštinske organizacije SUBNOR-a Prokuplja Miroslav Veličković u svom govoru  prisutne je podsetio o događajima koji su predhodili podizanju ustanka protiv okupatora.

             Na poziv KPJ u Prokuplju i drugim opštinama Toplice krenule su pripreme za podizanje oružanog ustanka protiv okupatora – rekao je Veličković i dodao da je u narodu vladalo veliko antifašističko raspoloženje i da se pozivu partije na oružani ustanak odazvao veliki broj Prokupčana.

– Tokom Drugog svetskog rata,u kojem su  učestvovale 62 države,poginulo je 50 a ranjeno 100 miliona ljudi- rekao je on i naglasio da se strahote sedmogodišnjeg rata nikada ne smeju zaboraviti.

   

venci3venci4

Veličina slova: