Nagrada „Drainac“ pesniku Milošu Jankoviću
3. jula 2014.
Preventivne mere zaštite od požara
7. jula 2014.
Prikaži sve

Obeležen 4. jul Dan boraca

 venci1 venci2

   Polaganjem venaca na Spomen kosturnicu palih boraca od 1941. do 1945.godine na brdu Hisar u Prokuplju  obeležen 4. jul, Dan borca.

   Vence na spomenik položila  je delegacija Opštine Prokuplje,SUBNOR-a,Udruženje rezervnih vojnih starešina i vojnih penzionera,Udruženje potomaka ratova od 1912 do 1920.godine,Udruženje boraca ratova od 1990. godine i Pokret socijalista Prokuplja.

– Negovanje tradicija Narodnooslobodilačkog rata nije samo obaveza boračke organizacije već i svih organa vlasti u Srbiji,  rekao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Ilija Đedović i dodao da se ovaj dan obeležava u znak sećanja na istorijski datum,kada je Beogradu doneta odluka o podizanju narodnog ustanka u Srbiji protiv fašističkog okupatora.

– Danas obeležavamo i sećanje na hrabre ljude,borce koji su na prostoru naše zemlje 1941.godine  u porobljenoj Evropi prvi imali oslobođenu teritoriju – naglasio je Đedović.

On je podvuko da su tokom četvorogodišnjeg rata mnogi od njih za slobodu dali svoje živote i zato se danas ovde klanjamo njihovim senima i njihovoj velikoj hrabrosti.

-Iako Dan borca nije državni praznik,zbog značaja zaslužuje da se i u buduće obeležava na najvišem nivou i uz prigodne manifestacije,kako bi se sačuvala ova slobodarska tekovina srpskog naroda – poručio je Đedović.

Sekretar Opštinske organizacije SUBNOR-a Prokuplja Miroslav Veličković u svom govoru  prisutne je podsetio o događajima koji su predhodili podizanju ustanka protiv okupatora.

             Na poziv KPJ u Prokuplju i drugim opštinama Toplice krenule su pripreme za podizanje oružanog ustanka protiv okupatora – rekao je Veličković i dodao da je u narodu vladalo veliko antifašističko raspoloženje i da se pozivu partije na oružani ustanak odazvao veliki broj Prokupčana.

– Tokom Drugog svetskog rata,u kojem su  učestvovale 62 države,poginulo je 50 a ranjeno 100 miliona ljudi- rekao je on i naglasio da se strahote sedmogodišnjeg rata nikada ne smeju zaboraviti.

   

venci3venci4

Veličina slova: