Kонцерт пијанисткиње Марије Тимотијевић
4. јула 2014.
Девети “ Топлички сабор вишњара“
8. јула 2014.
Прикажи све

Обележен 7. јули Дан устанка


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

djedovic%20govor dan%207%20juli

Полагањем венаца на Спомен обележје 18. Српске бригаде у Ајдановцу Удружење бораца НОР-а Прокупља обележило је 7. јули ,Дан устанка норода Србије.

Венце на Спомен обележје положоле су делегације Општине Прокупље,СУБНОР-а, Удружење бораца ратова од 1990. и потомака ратова од 1912. до 1920.године.

Говорећи о значају овог датума заменик председника Општине Прокупље Илија Ђедовић рекао је да су 7. јула 1941. године покренуте широке  акције народног отпора.

– За време Другог светског рата борцима је било тешко да се изборе за слободу.Слобода је одувек била најсветлија тековина свих народа који теже свом идентитету,негује историју и националну част- рекао је Ђедовић и истакао да се данас налазимо на тешком задатку када треба да обновимо нашу земљу,подигнемо стандард наших грађана на путу  придруживања Србије Европској унији.

У делегациј локалне самоуправе поред Илије Ђедовића били су и председник СО Прокупље Радослав Михајловић и чланови Општинског већа Дејан Лазћ и Филип Јовановић..

– Припреме за подизање оружаног устанка против окупатора вршене су организовано и уз велику подршку народа Србије- рекао је секретар Удружења НОР-а Прокупља Мирослав Величковић и додао да се на позив КПЈ на оружану борбу одазвао велики број Прокупчана и  Топличана.

Према  речима Величковића током четворогодишњег рата против окупатора Прокупље је дало 24 народна хероја,скоро 6.000 људи је погинуло,а 500 бораца су добили партизанске споменице од 1941. године.

           – Србија је у своју  слободу узидала  велике жртве. Због тих жртава треба неговати славне традиције НОР-а и младима преносити тековине Другог светског рата- рекао је Величковић.dan%207%20jul%201111dan%207_

Величина слова: