Koncert pijanistkinje Marije Timotijević
4. jula 2014.
Deveti “ Toplički sabor višnjara“
8. jula 2014.
Prikaži sve

Obeležen 7. juli Dan ustanka


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

djedovic%20govor dan%207%20juli

Polaganjem venaca na Spomen obeležje 18. Srpske brigade u Ajdanovcu Udruženje boraca NOR-a Prokuplja obeležilo je 7. juli ,Dan ustanka noroda Srbije.

Vence na Spomen obeležje položole su delegacije Opštine Prokuplje,SUBNOR-a, Udruženje boraca ratova od 1990. i potomaka ratova od 1912. do 1920.godine.

Govoreći o značaju ovog datuma zamenik predsednika Opštine Prokuplje Ilija Đedović rekao je da su 7. jula 1941. godine pokrenute široke  akcije narodnog otpora.

– Za vreme Drugog svetskog rata borcima je bilo teško da se izbore za slobodu.Sloboda je oduvek bila najsvetlija tekovina svih naroda koji teže svom identitetu,neguje istoriju i nacionalnu čast- rekao je Đedović i istakao da se danas nalazimo na teškom zadatku kada treba da obnovimo našu zemlju,podignemo standard naših građana na putu  pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

U delegacij lokalne samouprave pored Ilije Đedovića bili su i predsednik SO Prokuplje Radoslav Mihajlović i članovi Opštinskog veća Dejan Lazć i Filip Jovanović..

– Pripreme za podizanje oružanog ustanka protiv okupatora vršene su organizovano i uz veliku podršku naroda Srbije- rekao je sekretar Udruženja NOR-a Prokuplja Miroslav Veličković i dodao da se na poziv KPJ na oružanu borbu odazvao veliki broj Prokupčana i  Topličana.

Prema  rečima Veličkovića tokom četvorogodišnjeg rata protiv okupatora Prokuplje je dalo 24 narodna heroja,skoro 6.000 ljudi je poginulo,a 500 boraca su dobili partizanske spomenice od 1941. godine.

           – Srbija je u svoju  slobodu uzidala  velike žrtve. Zbog tih žrtava treba negovati slavne tradicije NOR-a i mladima prenositi tekovine Drugog svetskog rata- rekao je Veličković.dan%207%20jul%201111dan%207_

Veličina slova: