Председник Општине обишао радове на атарском путу
8. октобра 2015.
Обележен Дан школе
12. октобра 2015.
Прикажи све

Обележен Дан ослобођења Прокупља


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Dan%20oslobodjenja%201 Dan%20oslobodjenja%202

Полагањем венаца на споменик палим борцима Прокупља у Народноослободилачком рату од 1941. до 1945. године обележен је Дан ослобођења Прокупља. Венце на споменик положиле су делегације Општине Прокупље,Војске Србије,Топличког управног округа,СУБНОР-а,Удружења бораца рата од 1990. године,Покрета социјалиста,Удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године Прокупља,Удружења пензионера и резервних војних старешина.

Обраћајући се присутним делегацијама,грађанима и ученицима прокупачких основних и средњих школа,председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић нагласио је да обележавањем  значајних датума из српске историје памтимо и не заборављамо херојство људи који су животе дали за слободу наше заједничке отаџбине.

Dan%20oslobodjenja%203 Dan%20oslobodjenja%204

– На данашњи дан,када обележавамо слободарски 9. октобар,народне јединице ослободилачке војске ушле су у Прокупље. Слобода је уткана у нашу традицију,културу,у нашу прошлост,садашњост и будућност. Српски народ у целом свету важи за слободарски,који поштује своје претке и негује слободарске тековине. Нас је скупо коштала слобода наше земље,у којој данас српски народ,заједно са осталим народима живи,рекао је Пауновић.

У свом говору он је нагласио да је наш премијер Александар Вучић одржао час целој Европи из хуманости и поштовања свих народа,без обзира којој вери припадају,тако што је на витешки и хуман начин примио и пружио прву помоћ народу са ратом угрожених подручја са Блиског истока. Такође је подвукао да се у том његовом гесту на прави начин осликао и дух српског народа,који је одувек знао да препозна правду,истину и да буде хуман изнад свега.

Dan%20oslobodjenja%205 Dan%20oslobodjenja%206 Dan%20oslobodjenja%207

–  Нас,старије генерације,у школи су учили слободарству на примеру наших предака,који су знали да у борби за слободу могу изгубити живот,али нису претпостављали да ће то остати упамћено и да ће њихова жртва бити завет поколењима,рекао је Пауновић.

За учеснике прославе председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић приредио је свечани пријем,на коме је заменик команданта Треће бригаде копнене Војске Србије,пуковник Предраг Гргић,члановима СУБНОР-а и грађанима честитао Дан ослобођења.

Dan%20888 Dan%20oslobodjenja%209

О догађајима из октобарских дана 1941. године говорили су учесник Народноослободилачког рата Добривоје Михајловић и председник Удружења резервних војних старешина Сандре Петкоски. У културном делу програма учествовао је Дечији хор Дома културе,који је извео државну химну и ученице Гимназије Марија Миловановић и Миона Миљковић,које су говориле стихове Десанке Максимовић "За војничка гробља" и "Памтићу све".

Dan%20oslobodjenja%2010 Dan%20oslobodjenja%2011 Dan%20oslobodjenja%2012

Величина слова: