Школа здравог живота
8. маја 2015.
Да хуманост постане део живота
12. маја 2015.
Прикажи све

Обележен Дан победе над фашизмом


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 

venci%202015  venci%202015%201

 Поводом 70 година победе над фашизмом  у Прокупљу је на свећан начин обележен 9. мај.На споменик палим борцима у Народноослободилачком рату,пред зградом Општине Прокупље,венце су положиле делегације Општине Прокупље,Војске Србије,Топличког управног округа,Општинског одбора СУБНОР-а,Удружења војних пензионера,резервних војних старешина,борци ратова од 1990. и потомци ратника Окружног и Општинског одбора од 1912. до 1920. године.

 Обраћајући се окупљенима председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић рекао је да се поносимо тиме што смо стали у строј оних који славе годишњицу победе над фашизмом,у строј победника.

venci2015%202 venac%20predsednik

– Историја се не може преправљати. Удео руске војске,која је заједно са српским војницима учествовала у ослобађању не само Србије,већ и великог дела Европе,остаће уписан најсветлијим словима. Поносимо се да смо се након петогодишњег крвавог герилског отпора фашистима придружили ослободиоцима и са њима,не само ослободили некадашње југословенске народе,већ и делове Италије и Аустрије,истакао је он и нагласио да је српски народ традиционално слободарски и да је дао велике жртве у том походу. 

Djordje%20Stosic%20govori%20stihove%20Ratka%20Pavlovica%20Cicka vojska%20i%20predsedni

Председник Пауновић је нагласио да српски синови нису избегавали војску,да је војничко занимање одувек било највећа част и да се,нажалост,наставила традиција да су најбољи синови нашег рода страдали у борби за ослобођење и у Другом светском рату,као и у претходном Великом.

 – Два милиона људи из ових крајева,из Србије и осталих замаља ондашње Југославије,дало је животе за слободу коју ми данас имамо и градимо,подвукао је Пауновић и додао да слобода нема цену и да ће жртве пале за слободу за нас увек бити знамења пред којима ћемо се клањати и заклињати.

izlozba%209_%20maj izlozba%209_%20maj%202015

Поводом 70 година победе над фашизмом Народни музеј Топлице и Историјски архив Топлица приредили су изложбу фотографија и докумената „Топлица у Другом светском рату“,аутора Дарка Жарића и Драгана Лекића.

Учесници НОР-а одржали су предавање на тему „Како смо ослободили земљу од фашиста“. Поводом 9. маја,Дана победе над фашизмом,Републички одбор СУБНОР-а доделио је медаљу деведесетрогодишњем Добривоју Михајловићу,учеснику Народноослободилачког рата.

У културном делу програма учествовао је Дечији хор Дома култур,чланица хора прокупачке Гимназије Кристина Пешић и члан драмске секције Гимназије и рециттор Ђорђе Стошић.     

Величина слова: