Udruženje obeležilo svoju slavu
6. maja 2016.
Večeras počinje Festival kratkog filma
10. maja 2016.
Prikaži sve

Obeležen Dan pobede nad fašizmom


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

polaganje1 polaganje%2033

 U Prokuplju je uz prisustvo rukovodstva lokalne samouprave,mnogobrojnih delegacija i građana obeležen 9.maj,Dan pobede nad fašizmom. Tim povodom na Spomenik palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu vence su položile delegacija Opštine Prokuplje,Topličkog upravnog okruga,Vojske Srbije,Policijske uprave Prokuplja,SUBNOR-a,boraca ratova od 1990.godine,Opštinskog odbora potomaka ratnika od 1912. do 1920.godine i rezervnih vojnih starešina Prokuplja.

Obraćajući se prisutnima predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović rekao je je 9.maj,Dan koji je zlatnim slovima upisan u istoriju čovečanstva.

polaganjeee polaganje%20stari%20borci

– Pre više od pola veka legendarne jedinice Crvene armije,potpomognute saveznicima skinule su zlogasnu zastavu fašizma,najmračnije ideologije,koja je za kratko vreme umorila trećinu čovečanstva. Pobeda nad ovom mračnom silom,koja je zauvek zbrisana sa lica zemlje,pobeda je dobra nad zlom i naprednih snaga nad onima što je predstavljalo mrak čovečanstva. Ponosni smo da su u tom oslobođenju učestvovale i jedinice Narodnooslobodilačkog rata,koje su oslobođajući svoju zemlju u četvorogodišnjem ratu,pomogle i saveznicima,naročito na istočnom frontu,rekao je Paunović i naglasio da se mi ponosimo time da smo u svojoj dugoj istoriji uvek bili na pravoj strani,uvek u borbi za pravdu i istinu i uvek na strani pobednika.

polaganje2 polaganje3

On je istakao da je u našoj tradiciji junaštvo uvek imalo visoku cenu i da je njemu uvek sinonim bila sloboda.

Mladi ljudi i nove generacije nikada ne smeju da zaborave koliko je visoka i koliko vredna cena njihove slobode,rekao je na kraju svog govora predsednik Punović.

Predsednik SUBNOR-a Prokuplja Svetozar Kovačević podvukao je da 9.maj ima posebno mesto u našoj istoriji jer je to bio kraj Drugog svetskog rata,sa izuzetkom u Jugoslaviju,gde je završetak rata okončan 15. maja 1945. godine.

U Drugom svetskom ratu,koji je trajao šest godina,poginulo je 55 do 60 milion,a  ranjeno 35 miliona vojnika.

– U četvorogodišnjem Narodnooslobodilačkom ratu Toplica je dala 10 brigada,dve divizije,30 hiljada boraca od kojih je 6.000 poginulo tokom rata,24 narodna heroja od kojih je 16 poginulo u ratu,500 boraca nosilaca Partizanske spomenice od 1941. godine,a pretrpljene su i mnoge materijalne štete na privrednim i drugim objektima,rekao je Kovačević i zaključio da je na nama i mladim naraštajima da borce i heroje,koji su dali svoje živote za slobodu,nikada ne zaboravimo.

recitator%209_maj hor%209_%20maj

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović za sve učesnike današnje proslave priredio je prijem.

Na prijemu on se zahvalio svim delegacijama koje su učestvovale u obeležavanju 9.maja,Dana pobede nad fašizmom i  koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

-Mladim pokolenjima treba govoriti o događajima,ne samo iz NOR-a,već i drugih oslobodilačkih ratova. Mnogo žrtava je pala za slobodu koju imamo. Lokalna samouprava je uvek do sada,a to će činiti i u narednom periodu,pružala različite vidove pomoći organizacijama i udruženjima koja čuvaju i neguju tredicije oslobodilačkih ratova Srbije,rekao je Paunović.

Kulturni deo programa pripremio je prokupački Dom kulture,u kome je učestvovao i hor Gimnazije iz Prokuplja,pod upravom profesora muzike Tatjane Cvetanović.       

Veličina slova: