Počela Nedelja Crvenog krsta
8. maja 2017.
Muzeji Srbije u gostima
10. maja 2017.
Prikaži sve

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

venci%201 venci2

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Prokuplja u Narodnooslobodilačkom ratu obeležen je 9.maj,Dan pobede nad fašizmom. Vence na spomenik položila je delegacija Opštine Prokuplje,Vojske Srbije,načelstva Topličkog upravnog okruga,SUBNOR-a i drugih boračkih organizacija i udruženja.

Govoreći o značaju 9.maja,Dana pobede nad fašizmom zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović rekao je da je na današnji dan pre 72 godine okončan Drugi svetski rat.

venci%2099 venci4

– Drugi svetski rat je najveće stradanje i uništavanje koje je ljudska civilizacija ikada videla.Hrabri ljudi ginuli su za slobodu koju danas obeležavamo.Ovaj dan simbolizuje pobedu sveta nad nacizmom,koji je pretio da ga uništi,rekao je on i dodao da je u istorijskoj pobedi nad fašizmom veliki doprinos dala i Srbija.

On je posebno naglasio da su sloboda,ponos,dostojanstvo,čast i junaštvo ključne odlike našeg naroda i da je u našem narodu prisutna jaka antifašistička tradicija.

venci5 venci6

Tokom ratnih godina stradali su svi evropski narodi,istakao je Paunović i naglasio da je u ratu nastradalo blizu 80 miliona mljudi,a u bivšoj Jugoslavili oko milion i sedamsto hiljada.

– Deveti maj je dan kada obeležavamo i Dan Evrope,koji je neraskidivo povezan sa tekovinama antifašizma,jer je Evropa zasnovana na osnovnim načelima kojima su se vodili borci protiv nacizma i fašizma,rekao je on istakavši da je veoma važno da se mladim ljudima skrene pažnja koliko je bila bitna borba protiv fašizma.

venci7 venci8

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje je posebno naglasio da je narod Toplice opredeljen za mir,slogu i saradnju sa svim narodima sveta i opredeljen za ekonomski i kulturni prosperitet.

Predsednik SUBNOR-a Prokuplja Svetozar Kovačević  je u svom govoru istakao da ova organizacija neguje tradicije i želi da sačuva od zaborava značaj narodnooslobodilačkog rata i doprinosa naših boraca u borbi protiv fašizma.

venci9 venc10

– Tokom četvorogodišnjeg rata u Toplici su formirane dve proleterske divizije i 10 brigada. U ovim jedinicama bilo je blizu 3.000 boraca iz Prokuplja,a 30.000 iz Toplice.  Prokuplje je imalo 24 narodna heroja od kojih je 16 poginulo tokom rata. Spomenice od 1941. godine dobilo je 500 boraca,rekao je Kovačević i naglasio da je tokom  rata spaljeno 4.000 kuća i opljačkano 4.300 domaćinstava.

Zamenik predsdnika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović priredio je prijem za sve učesnike današnje proslave.

U kulturnom delu programa učestvovali su učenici OŠ Milić Rakić Mirko i Nikodije Stojanović Tatko.

 

 

Veličina slova: