Без победника у дербију
10. новембра 2014.
Дан Копнене војске Србије
13. новембра 2014.
Прикажи све

Обележен Дан примирја у Прокупљу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

11_%20novembar 11_%20novembar2

Полагањем венаца на Споменик Топличанима палим у ратовима од 1912. до 1918. и жртвама у народном устанку 1917. године у Прокупљу је обележен 11. новембар,Дан примирја у Првом светском рату. Венце на споменик положили су делегације Општине Прокупље,Окружног и Општинског одбора Удружења потомака ратника од 1912. до 1918.године Топличког округа и Прокупља,СУБНОР-а,борци ратова од 1990. године и други.

Говорећи о овом значајном историјском датуму,заменик председника Општине Прокупље Илија Ђедовић рекао је да је Први светски рат Србију сврстао у ред заслужних,херојских и победничких земаља у једном од највећих ратних сукоба у историји човечанства.

– Током Великог рата Србија је изгубила 26 одсто свог становништва,односно више од милион цивила и војника. Од мобилисаних 707 хиљада војника,кући се вратило само 160 хиљада. Рат је завршен великом победом,коју су започели јуришом српски ратници у пробоју Солунског фронта. Документ који је потписан 11. новембра 1918. године само је потврдио ту победу. Резултат ове српске победе  било је формирање нове државе,рекао је Ђедовић и додао да је Србија после рата била потпуно уништена,порушена и десеткована. Он је истакао да је ово дан када се са поносом сећамо и јунака Другог гвозденог пука и свих српских ратника који су своје кости оставили на светским ратиштима.

У свом говору председник Окружног одбора потомака ратника од 1912. до 1918. године Топличког округа Миломир Марковић рекао је да је добро што се Дан примирја обележава већ трећу годину у Топлици и Србији,као у целом свету и да ту традицију треба неговати.

– Жртве које је Србија поднела у Великом рату су значајне,тако да младе треба стално на то подсећати,рекао је он.   

Величина слова: