Obeležen Svetski dan zdravlja
7. aprila 2015.
Da razlike ne postoje
9. aprila 2015.
Prikaži sve

Obeležen Međunarodni dan Roma


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Povodom  obeležavanja Međunarodnog dana Roma 8. aprila,u organizaciji Kancelarije nacionalnog saveta Roma održan je Okrugli sto  „Kuda Romi dalje“,koji je okupio veliki broj predstavnika romske populacije ,obrazovnih ustanova i organizacija .

Predsednik Opštine Prokuplje  Miroljub Paunović je čestitajući praznik Romima ,žiteljima Prokuplja,istakao da je lokalna samouprava  učinila mnogo kako bi unapredila život romskog stanovništva i da će i dalje raditi na poboljšanju uslova za život i rad svojih sugrađana.

-U cilju podizanja zdravstvenog,prosvetnog i kulturnog nivoa,naša lokalna samouprava sarađivala je sa OEBS-om,Švedskom agencijom za međunarodni razvoj,Kancelarijom za ljudska i manjinska prava,sve u cilju unapređenja života Roma u našoj opštini. Učinili smo napore kako bi svi Romi  dobili zdravstveno osiguranje,otvorili smo obdaništa,škole domove kulture i možemo sa ponosom reći da su danas gotovo sva romska deca u našoj opštini uključena u školski sistem,istakao je predsednik Paunović.

Opština Prokuplje je u saradnji sa Nacionalnim savetom Roma ,nedavno otvorila Okružnu kancelariju za romska pitanja,koja će se u narednom periodu posvetiti rešavanju problema romske populacije na teritoriji“Topličkog okruga i opštine Merošina . Predstavnik ove kancelarije Saša Ališanović je istakao da  romska udruženja u Prokuplju ostvaruju izuzetnu saradnju i da  su zajedničkim zalaganjem realizovane mnoge akcije u kojima je uključen veliki broj Roma

Na Okruglom stolu zaključeno je da je nezaposlenost veliki problem romske populacije ,ali je istaknuto da se više pažnje mora usmeriti na podizanju svesti o značaju obrazovanja,što je takođe veliki problem,jer su Romi i pored mogućnosti da se obrazuju,još uvek nedovoljno zainteresovani.

.

Veličina slova: