Побољшање демографске слике Топлице
13. октобра 2017.
„Лектирићи ex you фест“ пети пут у Прокупљу
17. октобра 2017.
Прикажи све

Обележен светски дан хране


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

ckh1

Светски дан здраве хране  обележен је данас у Прокупљу бесплатним превентивним прегледима и поделом хране и брошура о правилној исхрани,која је основни фактор  за очување здравља људи.

 У оквиру обележавања овог датума,Превентивни центар Дома здравља омогућио је грађанима да у центру града провере своје здравствено стање,мерењем крвног притиска и вредности шећера у крви,као и да добију корисне савете о правилној исхрани.

ckh2

 Ову акцију подржао је и Црвени крст Прокупље,на чијем штанду су грађани могли да се послуже свежим воћем и поврћем.

-У сарадњи са Домом здравља организовали смо ову акцију  како би указали на  значај правилне исхране за очување и унапређење здравља. Од великог је значаја избор врсте намирница које користимо у исхрани,а стицање здравих навика још у детињству је од пресудног значаја за     очување здравља.  Данас грађанима делимо  свеже воће,поврће и хлеб ,намирнице које чине основу здраве исхране,рекао је секретар Црвеног крста  Прокупље,Драган Суботић.

 На штанду Дома здравља екипа Превентивног центра била је на располагању грађанима који  су желели да провере крвни притисак и вредност шећера у крви.

-Циљ је да грађане подсетимо на здраве стилове живота ,а правилна исхрана је од великог значаја за целокупно здравље људи. Унос свежег воћа и поврћа,житарица и махунарки,а избегавање  масне и зачињене хране које доводе до прекомерене гојазности,препорука су за очување здравља,  истакла је испред Превентивног центра  Тамара Марковић.

Светски дан хране,16. октобар проглашен је 1979. године на конференцији Светске здравствене организације за храну и пољопривреду. Циљеви обележавања овог датума су охрабривање пољопривредне производње,сарадње међу државама у том смислу,промовисање економске и техничке сарадње сарадње међу земљама у развоју,подизање свести о проблемима глади у свету и глобалне солидарности која је пут до њеног решавања. Побољшавање квалитета у прехрамбеном ланцу највећи је изазов данашњих генерација. Због жеље за што већим добитом,смањује се квалитет хране,а то треба зауставити повечаном контролом произвођача хране,поручују надлежне институције за контролу прехрамбених производа.

 

Величина слова: