Радови на уређењу градског гробља
9. септембра 2016.
Гимназија спремно дочекала нове ђаке
13. септембра 2016.
Прикажи све

Обележен Светски дан прве помоћи


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

ck%2012_9 

Поводом обележавања Светског дана прве помоћи у Прокупљу је одржана  показна вежба у којој су учествовали чланови секције Прве помоћи,реалистичког приказа и наставници Медицинске школе Др Алекса Савић,Дома здравља,Црвеног крста и Апотеке Прокупље.

Окупљеним грађанима домонстрирано је пружање помоћи у саобраћајним несрећама, гушење залогајем,опекотинама руке,прелому потколенице и другим повредама.

– За више од 90 одсто спашених живота у масовним несрећама заслужни су људи који су се затекли на лицу места и помогли повређенима. Због тога би знање из прве помоћи требало да буде део опште културе,речено је на скупу и истакнуто да се на годишњем нивоу у свету обучи скоро 14 милиона људи у пружању прве помоћи у оквиру организација Црвеног крста.

ck%202%2012_9 ck3%2012_9

Наставник здравствене неге  у Медицинској школи Биљана Миленковић рекла је да се Светски дан прве помоћи ове године обележава под слоганом Деца и млади у првој помоћи-наши мали хероји.

– Показном вежбом желели смо да грађанима Прокупља укажемо на значај пружања прве помоћи у несрећема. Некада је знање и збрињавање у несрећама од пресудног значаја за спашавање људских живота,изјавила је  Миленковић и додала да је изузетно задовољна  вештинама које су ученици школе демонстрирали на показној вежби.

Портпарол прокупачког Дома здравља Марија Стошић подвлачи  да је знање о првој помоћи изузетно важно.

 – Мало људи познаје принципе прве помоћи. Сви они који први укажу помоћ у несрећама су наши мали хероји,рекла је она и истакла да је изузетно важно да се већ у нижим разредима основних школа организују секције из прве помоћи.      

Величина слова: