Општина Прокупље је пример добре праксе
28. септембра 2017.
Спортски викенд
2. октобра 2017.
Прикажи све

Обележен Светски дан срца


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 srce-shutterstock-1384774342-399057

Светски дан срца  29. септембар ,обележен је данас у  Прокупљу  под слоганом „Ојачајте своје срце“. Тим поводом Превентивни центар Дома здравља организовао је бесплатне прегледе на више штандова у граду,где су грађани могли да провере своје здравствено стање.

-Две лекарске екипе биле су данас на располагању грађанима који су  имали могућност да провере крвни притисак,ниво шећера у крви,као и да добију корисне савете у вези кардиоваскуларних болести,факторима ризика и превентивним мерама за очување свог здравља,истакла је портпарол Дома  здравља,Виолета Миљковић.

Болести срца и крвних судова узрок су смрти  сваке друге особе у нашој земљи,подаци су Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“,што нас сврстава у групу земаља са високим ризиком за обољевање од кардиоваскуларних болести.

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом“Ојачајте своје срце“,наглашавајући значај здравих стилова живота,као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Заблуда је да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе. Данас ниједан становник наше планете није поштеђен од кардиоваскуларних  болести ,без обзира где живи,којег је пола,узраста и социјално-економског статуса.

Међу најзначајније факторе ризика који су одговорни за смртност од кардиоваскуларних болести,убрајају се повишени крвни притисак,употреба дувана,повишени ниво шећера у крви,физичка неактивност и прекомерна телесна маса и гојазност.

Величина слова: