Поклон за школе и фудбалске клубове
20. децембра 2016.
Одржана седница Организационог одбора
22. децембра 2016.
Прикажи све

Обележена годишњица формирања бригаде


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

borci%2021_12_

Чланови Општинског одбора СУБНОР-а одржали су седницу која је  била посвећена формирању Прве пролетерске  ударне бригаде. Осим чланова,седници су присуствовали представници резервних војних старешина и Удружења потомака ратника од 1912 до 1920.године Прокупља.

– Прва пролетерска Народноослободилачка ударна бригада формирана је у малом босанском градићу Рудо 21. децембра  1941. године. Формирањем ове бригаде организовано је кренула борба против окупатора. У свом саставу она је имала 12.500 бораца,од који су 3.200 дали своје животе за ослобођење земље,рекао је секретар СУБНОР-а Мирослав Величковић и напоменуо да су борци  током четворогодишњег ослободилачког рата учествовали у седам непријатељских офанзива и да су прешли пут од 20 хиљада километара.

borci21_12_2

Он је нагласио да су борци ове славне бригаде учествовали у ослобођењу многих крајева и да  су они свој допринос дали и у послератној изградњи земље.

-Неговање традиција НОР-а и упознавање младих нараштаја о  догађајима од 1941. до 1945. године је један од  задатака Удружења. Због  тога ће се у наредном периоду посветити још већа пажња обележавању значајних  датума из ослободилачких ратова,истакао је Величковић.      

Величина слова: