Poklon za škole i fudbalske klubove
20. decembra 2016.
Održana sednica Organizacionog odbora
22. decembra 2016.
Prikaži sve

Obeležena godišnjica formiranja brigade


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

borci%2021_12_

Članovi Opštinskog odbora SUBNOR-a održali su sednicu koja je  bila posvećena formiranju Prve proleterske  udarne brigade. Osim članova,sednici su prisustvovali predstavnici rezervnih vojnih starešina i Udruženja potomaka ratnika od 1912 do 1920.godine Prokuplja.

– Prva proleterska Narodnooslobodilačka udarna brigada formirana je u malom bosanskom gradiću Rudo 21. decembra  1941. godine. Formiranjem ove brigade organizovano je krenula borba protiv okupatora. U svom sastavu ona je imala 12.500 boraca,od koji su 3.200 dali svoje živote za oslobođenje zemlje,rekao je sekretar SUBNOR-a Miroslav Veličković i napomenuo da su borci  tokom četvorogodišnjeg oslobodilačkog rata učestvovali u sedam neprijateljskih ofanziva i da su prešli put od 20 hiljada kilometara.

borci21_12_2

On je naglasio da su borci ove slavne brigade učestvovali u oslobođenju mnogih krajeva i da  su oni svoj doprinos dali i u posleratnoj izgradnji zemlje.

-Negovanje tradicija NOR-a i upoznavanje mladih naraštaja o  događajima od 1941. do 1945. godine je jedan od  zadataka Udruženja. Zbog  toga će se u narednom periodu posvetiti još veća pažnja obeležavanju značajnih  datuma iz oslobodilačkih ratova,istakao je Veličković.      

Veličina slova: