Награда „Драинац“ Недељковићу и Борисављевићу
25. августа 2015.
Завршена санација сеоских путева
27. августа 2015.
Прикажи све

Објављен нови избор песама Рада Драинца

buntovnik%20i%20pesnik buntovnik2

 У Народној библиотеци “Раде Драинац“ љубитељима поезије представљена је збирка песама „Бандит или песник“,коју су заједничким санагама приредили Драган Огњановић као приређивач,Андреј Јелић Мариоков као уредник и Перо Ђурђевић као издавач.

-Приредити избор најлепших песама великог српског песника Рада Драинца био је велики изазов. Руководио сам се жељом да у избор уврстим најлепше и најуспелије његове песме,да  при избору колико је то могуће сачувам хронолошки ред,а да притом пружим целовит увид у Драинчеву поезију,рекао је Огњановић објашњавајући разлоге настанка ове збирке.

Он је овом приликом истакао да данас и није толико тешко сачинити избор Драинчеве поезије јер су 1999.године изашла Драинчева сабрана дела,које је приредио Гојко Тешић.

-Неупоредиво тежи задатак да открива и вреднује у то време готово непознатог песника Драинца имао је Стеван Раичковић. После првог Раичковићевог избора 1960.године и новог 1974.појавило се и више других.Ово је при новом избору могло да представља тешкоћу,али и предност,јер приређивач има мање могућности да погреши,али и већу слободу да међу песмама пронађе оне које су услед естетског и поетичког сензибилитета ранијих приређивача,понекад субјективног,скрајнуте и изостављене,додао је Огњановић,нагласивши да у овом издању има неких одступања од ранијих избора.

buntovnik%203 buntovnik5

Та одступања су према уверењу приређивача одраз објективног и одмереног приступа Драинчевом делу,без било какве претензије да се учитава сопствена поетика у овај избор или износе нове књижевно-теоријске и критичке тезе које у изабраним песмама траже своју илустрацију,односно покриће.

-Овај избор не сматрам јединим могућим већ једним од могућих избора. Одмеренијим и утемељенијим самом чињеницом да је време учинило своје и да су се искристалисале представе о квалитету Драинчеве поезије и да су изнети бројни вредносни судови о њој,те да је приређивач на основу доступне грађе могао лакше да оствари своје намере,да сачини избор најлепших песама,нагласио је Драган Огњановић.

buntovnik4 buntovnik%206

Намера приређивача овог избора Драинчеве поезије,како је речено на промоцији,није била да га открива,јер је он давно откривен,већ да сачини што сажетији избор који би био приступачан ширем читалачком кругу. Приређивачи најновијег избора песама овог великог песника поручили су да Драинца више не треба откривати,већ популарисати како би што већи број читалаца могао себи да приушти поезију великог српског,али и европског песника Рада Драинца.

На промоцији најновијег избора Драинчеве поезије,под називом „Бандит или песник“ његове стихове су говорили глумци Југа Јовановић и Мирољуб Мировић Фацир.

Након промоције одржан је Митинг поезије у центру града,где су песници учесници Драинчевих књижњвних сусрета говорили стихове. 

Величина слова: