Nagrada „Drainac“ Nedeljkoviću i Borisavljeviću
25. avgusta 2015.
Završena sanacija seoskih puteva
27. avgusta 2015.
Prikaži sve

Objavljen novi izbor pesama Rada Drainca

buntovnik%20i%20pesnik buntovnik2

 U Narodnoj biblioteci “Rade Drainac“ ljubiteljima poezije predstavljena je zbirka pesama „Bandit ili pesnik“,koju su zajedničkim sanagama priredili Dragan Ognjanović kao priređivač,Andrej Jelić Mariokov kao urednik i Pero Đurđević kao izdavač.

-Prirediti izbor najlepših pesama velikog srpskog pesnika Rada Drainca bio je veliki izazov. Rukovodio sam se željom da u izbor uvrstim najlepše i najuspelije njegove pesme,da  pri izboru koliko je to moguće sačuvam hronološki red,a da pritom pružim celovit uvid u Drainčevu poeziju,rekao je Ognjanović objašnjavajući razloge nastanka ove zbirke.

On je ovom prilikom istakao da danas i nije toliko teško sačiniti izbor Drainčeve poezije jer su 1999.godine izašla Drainčeva sabrana dela,koje je priredio Gojko Tešić.

-Neuporedivo teži zadatak da otkriva i vrednuje u to vreme gotovo nepoznatog pesnika Drainca imao je Stevan Raičković. Posle prvog Raičkovićevog izbora 1960.godine i novog 1974.pojavilo se i više drugih.Ovo je pri novom izboru moglo da predstavlja teškoću,ali i prednost,jer priređivač ima manje mogućnosti da pogreši,ali i veću slobodu da među pesmama pronađe one koje su usled estetskog i poetičkog senzibiliteta ranijih priređivača,ponekad subjektivnog,skrajnute i izostavljene,dodao je Ognjanović,naglasivši da u ovom izdanju ima nekih odstupanja od ranijih izbora.

buntovnik%203 buntovnik5

Ta odstupanja su prema uverenju priređivača odraz objektivnog i odmerenog pristupa Drainčevom delu,bez bilo kakve pretenzije da se učitava sopstvena poetika u ovaj izbor ili iznose nove književno-teorijske i kritičke teze koje u izabranim pesmama traže svoju ilustraciju,odnosno pokriće.

-Ovaj izbor ne smatram jedinim mogućim već jednim od mogućih izbora. Odmerenijim i utemeljenijim samom činjenicom da je vreme učinilo svoje i da su se iskristalisale predstave o kvalitetu Drainčeve poezije i da su izneti brojni vrednosni sudovi o njoj,te da je priređivač na osnovu dostupne građe mogao lakše da ostvari svoje namere,da sačini izbor najlepših pesama,naglasio je Dragan Ognjanović.

buntovnik4 buntovnik%206

Namera priređivača ovog izbora Drainčeve poezije,kako je rečeno na promociji,nije bila da ga otkriva,jer je on davno otkriven,već da sačini što sažetiji izbor koji bi bio pristupačan širem čitalačkom krugu. Priređivači najnovijeg izbora pesama ovog velikog pesnika poručili su da Drainca više ne treba otkrivati,već popularisati kako bi što veći broj čitalaca mogao sebi da priušti poeziju velikog srpskog,ali i evropskog pesnika Rada Drainca.

Na promociji najnovijeg izbora Drainčeve poezije,pod nazivom „Bandit ili pesnik“ njegove stihove su govorili glumci Juga Jovanović i Miroljub Mirović Facir.

Nakon promocije održan je Miting poezije u centru grada,gde su pesnici učesnici Drainčevih knjižnjvnih susreta govorili stihove. 

Veličina slova: