O „Vukovim danima“ u muzeju
22. novembra 2016.
Neophodna zaštita voćnjaka
24. novembra 2016.
Prikaži sve

Obuka i stručna praksa za nova radna mesta


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Stru_no%20usavr_avanje_1jpg

U okviru razvojnog programa Evropski PROGRES,koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske ,u deset opština  jugoistočne i jugozapadne Srbije       biće sprovedeni projekti koji treba da doprinesu povećanju zapošljivosti ranjivih i teže zaposlivih grupa stanovništva.

Lokalne samouprave i poslodavci koji su pokazali interesovanje za otvaranje novih radnih mesta,organizovaće obuku i stručnu praksu ,koje su kao aktivne mere zapošljavanja predviđene Lokalnim akcionim planom zapošljavanja.

-Osim što će se smanjiti nezaposlenost u opštinama,posebno među ranjivom populacijom,Eropska unija i Vlada Švajcarske  podrškom ovim projektima doprinose smanjenju nesklada između ponude i potražnje za kadrovima na lokalnim tržištima rada,rekao je menadžer  programa Evropski PROGRES,Grem Tindal.

Očekuje se da će u narednih osam meseci  tokom realizacije projekata u deset programskih opština,Prokuplju,Doljevcu,Aleksincu,Trgovištu,Vranju,Beloj Palanci,Sjenici,Ivanjici i  Prijepolju, 260 ljudi uspešno završiti  različite vrste obuka u javnom i privatnom  sektoru,nakon koje će najmanje 150 dobiti posao. 

U skladu sa Nacionalnim planom zapošljavanja  za 2016. godinu i potrebama lokalnog tržišta rada koje su lokalne samouprave prepoznale kao   najneophodnije,podrška je usmerena na teže zapošljive grupe stanovništva ,prvenstveno na mlade do 30 godina,osobe sa nižim nivoom obrazovanja,Rome,  starije od 50 godina i dugoročno nezaposlene.

Projekti za koje su donatori preko Evropskog PROGRES-a opredelili oko 100 hiljada evra,a lokalne samouprave obezbedile  finansijsko učešće   od 32.000 evra,ocenjeni su kao najbolji  u pogledu održivosti,efektivnosti i isplativosti predloženih mera   u okviru javnog poziva koji je bio otvoren  od   17. avgusta do 22. septembra. Pravo učešća  su imale lokalne samouprave  koje su usvojile Lokalne akcione planove za zapošljavanje za  2016. godinu.

Veličina slova: