Realizovan još jedan projekat
17. septembra 2014.
Muzej studentima omogućuje praktičan rad
19. septembra 2014.
Prikaži sve

Očekuju se dobri prinosi


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 dani%20polja1

Poljoprivredno stručna i savetodavna služba Prokuplja (PSS) organizovala je manifestaciju pod nazivom „Dani polja kukuruza“. Mnogobrojnim poljoprivrednicima iz prokupačkih sela,zaposlenima u Odeljenju za poljoprivredu i Fondu za razvoj stočarstva Opštine Prokuplje predstavljeni su prinosi 23 hibrida kukuruza.

Otvarajući ovu tradicionalnu manifestaciju savetodavac za ratarstvo u PSS Prokuplja Miljan Milojić rekao je da je ovo jedinstvena prilika gde se ratari na oglednim poljima mogu uveriti u karakteristike raznih hibrida kukuruza.

– Prokupački poljoprivrednici na oglednim poljima su mogli da vide kakve prinose daju pojedini hibridi kukuruza i koji hibridi najbolje uspevaju u ovim krajevima,rekao je Milojić i dodao da očekuje da berba krene za 10 do 15 dana i da prinosi budu znatno bolji u odnosu na ranije godine.

Stručni saradnik Instituta za kukuruz iz Zemun Polja Nebojša Lazarević rekao je da oni svake godine na tržište plasiraju nove hibride kukuruza i da se na oglednim poljima mogu videti kakvi su prinosi tih hibrida.

– Nakon dve sušne godine i loših prinosa očekujem da ove godine rod kukuruza bude mnogo bolji. Svi oni koji su primenili agrotehničke i zaštitne mere i na vreme posadili kukuruz,mogu očekivati osam do deset tona po hektaru,rekao je on i dodao da su prinosi kukuruza ovog Instituta na oglednim poljima premašili sva očekivanja.

Savetodavac za stočarstvo u PSS Prokuplja Duška Petrović ističe da se pojedine sorte kukuruza,zavisno od vremenskih uslova,mogu brati za nekoliko

dana.

– Ove godine očekuje se dobar rod kukuruza. Poljoprivrednicima koji prave stočnu hranu preporučujem da budu oprezni i da slušaju savete stručnjaka prilikom pravljenja silaže i senaže,rekla je ona i istakla da ratari vode računa i o skladištenju svog kukuruza.

 

 

 

 

Veličina slova: