Први Међународни фестивал фолклора у Прокупљу
3. јула 2015.
Ближи се градска слава Свети Прокопије
7. јула 2015.
Прикажи све

Одржан Сабор вишњара Топлице


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_7565

У склопу привредно-туристичке манифестације „Дани вишње“,коју је организовала Општина Прокупље,у топличкој Великој Плани одржан је Сабор вишњара Топлице. На овој традиционалној,10. по реду Сабору,присуствовали су представници јавног,привредног и културног живота Прокупља и других општина Топличког округа,као и многобројни становници Велике Плане и околних села.

Саветница за медије председника Републике Србије Томислава Николића Станислава Пак упутила је писмо подршке организаторима Сабора у којем се,поред осталог,наводи  да само сложни и удружени можемо имати добре резултате у извозу пољопривредних производа.

– Србија има идеалне природне услове за развој пољопривреде,вредне и паметне људе. Неопходно је да се подрже сви млади који желе да раде на подизању нових засада воћа и крену да се баве производњом,истиче се у писму.

Отварајући ову манифестацију председник Организационог одбора „Дани вишње“ и председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић нагласио је да је ово први пут да локална самоуправа  организује овакву једну значајну манифестацију.

DSC_7854

– На територији прокупачке општине производи се највише вишње у Србији. Процењује се да се током кампање брања откупи скоро 200 вагова овог воћа. Одржавањем ове манифестације враћамо одређени дуг према,надалеко познатој у свету,облачинској вишњи,рекао је Пауновић и додао да је производњом овог воћа дошло и до одређеног привредног препорода прокупачке општине. Говорећи о перспективама ове производње,он истиче да је неопходно да дође и до одређених промена код самих произвођача.

– У наредном периоду неопходно је направити склад између производње,складишних и прерађивачких капацитета. Увођење нових стандарда у производњу не само вишње,него и другог воћа,је нешто што је неопходно урадити у наредном периоду. Да би се опстало на тржишту неопходно је и да се сами произвођачи организују,односно да формирају своја удружења,рекао је он и истакао да је овогодшња откупна цена била изузетно добра.

Председник Пауновић је подвукао да се са производњом вишње кренуло 1953. године на територији општине Мерошина,а да се са плантажном производњом овог воћа у прокупачкој општини кренуло 1970. године.

– Да би се сачувала ова производња неопходно је да се учине максимални напори да се организовано крене и у сузбијање штеточине жилогриз,рекао је он и подвукао да треба приступити и формирању нових задруга и организованој и контролисаној производњи.

DSC_7578

Председник Организационог одбора Сабора вишњара Предраг Јаковљевић се захвалио руководству локалне самоуправе што је организовала манифестацију „Дани вишње“ и што је помогла одржавање Сабора.

– За разлику од прошле године,овогодишња откупна цена вишње изузетно је добра. Без обзира на слабији род произвођачи могу бити задовољни откупном ценом,рекао је он и додао да је неопходно учинити максималне напоре како би се,напокон,кренуло и у изградњу прерађивачких капацитета.

Директор Педагошког музеја у Београду Немања Антонић у свом говору је нагласио да је добро што се једна оваква манифестација одржава у топличкој Великој Плани и да сами произвођачи вишње морају организованије да крену са производњом и наступом на тржишту.

На овогодишњем Сабору вишњара стручни жири је за најбољег произвођача вишње изабрао Горана Ковачевића,а за најбољег произвођача ракије од вишње проглашен је Живорад Малетић. Најбоље двориште имао је Ненад Томовић.

Прво место на избору за „Мис вишње“ заузела је Јелена Јеротијевић,„Мис шарма“ Сандра Малетић,а за „етно девојку“ Доротеја Јанковић.

DSC_7888

Многобројни посетиоци били су одушевљени концертом познатог певача народне музике Чедом Марковићем.

Величина слова: