Prva arhivistička radionica u Prokuplju
10. maja 2017.
Obeležen Međunarodni dan sestrinstva
12. maja 2017.
Prikaži sve

Održan seminar o rodnoj ravnopravnosti


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 komisija%20rodna%20ravnopravnost1

U  Prokuplju je danas  održan seminar o rodnoj ravnopravnosti,u okviru kojeg je prezentovan projekat Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Prokuplje“ Sprovodimo i unapređujemo  Akcioni plan za rodnu ravnopravnost.“

Seminaru su prisustvovali  predstavnici lokalne samouprave,većnice  Milica Erić,Maja Ranđelović i Maja Bašić,članice Komisije za rodnu ravnopravnost,kao i predstavnici lokalnih samouprava i javnih ustanova iz svih opština Topličkog okruga.

 O rodnoj ravnopravnisti kao temi koja ima veliki značaj za razvoj lokalne zajednice,govorila je  trenerica i konsultatkinja programa,Biljana Maletin.

komisija%20rodna%20ravnopravnost2

-Ovaj program odnosi se na uvođenje principa rodne ravnopravnostie  u rad  lokalne samouprave. Deluje kao tema koja uopšte nije bitna za lokalnu zajedniu,  ali  zapravo je od ključnog značaja  jer se  ravnopravnost  jedino i može ostvariti u lokalnoj zajednici.   Sredina u kojoj živimo je mesto gde treba da se menjaju naši životi,zato je princip rodne ravnopravnosti najveće rezultate i dao u loklanim samoupravama,tamo gde se donose odluke. Od zastupljenosti žena u Skupštimana opština zavisi kakve će se odluke donositi,jer sigurno je da žene i muškarci ne gledaju isto na prioritete,zato je potrebno da u donošenju odluka zajedno učestvuju,istakla je Biljana Maletin,saradnica na projektu u opštini Prokuplje.

Projekat  „Sprovodimo i unapređujemo Akcioni plan za rodnu ravnopravnost“ finansira Evropski PROGRES,u saradnji sa Opštinom Prokuplje,a sprovodi ga Komisija za rodnu ravnopravnost.Opština Prokuplje je prva opština u Srbiji koja je potpisala Evropsku povelju za rodnu ravnopravnost.

 -Cilj projekta je da obuči  trenerice  i trenere koji će  u svim opštinama Topličkog okruga sprovoditi  obuke o rodnoj ravnopravnosti.  U projektu su učestvovali predstavnici opština Kuršumlija,Blace,Žitorađa i Prokuplje. Nakon sprovedene obuke usledila je prezentacija  u svim opštinama,što je i završni deo projekta. Formiran je jedan tim trenera   koji će u svojim lokalnim samoupravama  prenositi znanje o rodnoj ravnopravnosti,kazala je  predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Prokuplje,Biljana Popović.

Veličina slova: