Prokupčanin Marko Vulić prvak u plivanju
17. oktobra 2013.
Održana 24. sednica Opštinskog veća
22. oktobra 2013.
Prikaži sve

Održana debata o energetskoj efikasnosti


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

U organizaciji Opštine Prokuplje održana je javna debata pod nazivomEnergetska efikasnost u zgradarstvu“, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva urbanizma i građevinarstva Republike Srbije,nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, RRA Jug i lokalne samouprave.
Debata je održana u okviru realizacije projekta Energetska efikasnost u zgradarstvu“, koji se realizuje u 30 gradova i opština u Srbiji.
Eminentni stručnjaci iz ove oblasti govorili su o vezanosti izdavanja energetskih pasoša, koji sadrže izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrade i preporuku za povećanje energetske efikasnosti,odnosno za uštedu energije,koja prilikom grejanja,prema njihovim rečima, iznosi čak 50 odsto.
Ako bih poredio sve gradove u Srbiji, rekao bih da tu postoji jedna ujednačenost u energetskoj neefikasnosti,rekao je koordinator ovog projekta za 10 gradova južne Srbije Goran Vučković.
On je objasnio da se energija u zagrevanju stanova rasipa pa država samo na zagrevanju godišnje izgubi oko dva miliona evra.
– Ušteda na sprečavanju da se energija rasipa značila bi  uštedu od čitave jedne nove elektrane,kazao je Vučković.

 

Veličina slova: