Више новца за пољопривреду
13. септембра 2016.
Обележена годишњица формирања Удружења
15. септембра 2016.
Прикажи све

Одржана манифестација Дани поља кукуруза


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

dani%20polja%2014_%209%20_ dani%20pola%2014_9%202

 Пољопривредно стручна служба у Прокупљу (ПСС)организовала је манифестацију под називом Дани поља кукуруза. Овом традиционалном скупу пољопривредника из Горње и Доње Трнаве,Рељинца,Бабиног Потока и других прокупачких села присуствовали су саветодавци из ПСС и руководилац Одељења за пољопривреду Општине Прокупље Срђан Стаменковић. На огледним пољима представљено је 11 хибрида Института за кукуруз  "Земун Поље",девет из Института за ратарство и повртарство из Новог Сада и три хибрида  "Хемикал Агросава" из Београда.

Стручни сарадник Института за ратарство и повртарство из Новог Сада Влада Митровић рекао је да се хибриди кукуруза ове семенске куће на подручју Топлице сеју скоро 70 година,и додао да Институт  семенски кукуруз извози широм света. 

– Захваљујући повољним временским условима,примени агротехничких мера и добром одабиру семена ове године очекује се просечан род од 6 000 килограма по хектару,што је знатно више у односу на прошлу годину. Тако се у  Топлици се очекује принос од 5 000 до 5 500 килограма по хектару,изјавио је Митровић. 

dani%20polja%2014_9%203 dani%20polja%2014_9_%204

Према његовим речима на основу окаваквих процена рода,реално ће бити  да се на инострано тржиште пласирата око 2,5 милиона тона.

Представник Института за кукуруз из Земун Поља Небојша Лазаревић,који је ратарима говорио о карактеристикама хибрида на огледним пољима,посебно је нагласио да су добри резултати остварени захваљујући сарадњи Института са прокупачком ПСС.

– Један од основних циљева организовања оваквих манифестација јесте да се произвођачи кукуруза упознају са новим хибридима,применом нових технологија и заштитних средстава и квалитетом самих производа,изјавио је саветодавац за ратарство у ПСС Миљан Милојић и додао да је ово била прилика да произвођачи са стручњацима размене мишљења о производњи,не само кукуруза,него и других ратарских култура.  

Величина слова: