Više novca za poljoprivredu
13. septembra 2016.
Obeležena godišnjica formiranja Udruženja
15. septembra 2016.
Prikaži sve

Održana manifestacija Dani polja kukuruza


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

dani%20polja%2014_%209%20_ dani%20pola%2014_9%202

 Poljoprivredno stručna služba u Prokuplju (PSS)organizovala je manifestaciju pod nazivom Dani polja kukuruza. Ovom tradicionalnom skupu poljoprivrednika iz Gornje i Donje Trnave,Reljinca,Babinog Potoka i drugih prokupačkih sela prisustvovali su savetodavci iz PSS i rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu Opštine Prokuplje Srđan Stamenković. Na oglednim poljima predstavljeno je 11 hibrida Instituta za kukuruz  "Zemun Polje",devet iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i tri hibrida  "Hemikal Agrosava" iz Beograda.

Stručni saradnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada Vlada Mitrović rekao je da se hibridi kukuruza ove semenske kuće na području Toplice seju skoro 70 godina,i dodao da Institut  semenski kukuruz izvozi širom sveta. 

– Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima,primeni agrotehničkih mera i dobrom odabiru semena ove godine očekuje se prosečan rod od 6 000 kilograma po hektaru,što je znatno više u odnosu na prošlu godinu. Tako se u  Toplici se očekuje prinos od 5 000 do 5 500 kilograma po hektaru,izjavio je Mitrović. 

dani%20polja%2014_9%203 dani%20polja%2014_9_%204

Prema njegovim rečima na osnovu okavakvih procena roda,realno će biti  da se na inostrano tržište plasirata oko 2,5 miliona tona.

Predstavnik Instituta za kukuruz iz Zemun Polja Nebojša Lazarević,koji je ratarima govorio o karakteristikama hibrida na oglednim poljima,posebno je naglasio da su dobri rezultati ostvareni zahvaljujući saradnji Instituta sa prokupačkom PSS.

– Jedan od osnovnih ciljeva organizovanja ovakvih manifestacija jeste da se proizvođači kukuruza upoznaju sa novim hibridima,primenom novih tehnologija i zaštitnih sredstava i kvalitetom samih proizvoda,izjavio je savetodavac za ratarstvo u PSS Miljan Milojić i dodao da je ovo bila prilika da proizvođači sa stručnjacima razmene mišljenja o proizvodnji,ne samo kukuruza,nego i drugih ratarskih kultura.  

Veličina slova: