Рукометаши почели припреме
27. јануара 2015.
Полет примио награду у Београду
29. јануара 2015.
Прикажи све

Одржана Свечана академија у част Светог Савe


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_3989

Химном Светом Сави,у извођењу црквеног хора, отворена је Свечана академија посвећена највећем српском просветитељу,лекару,писцу и хуманисти Светом Сави у Народном музеју Топлице у Прокупљу. У организацији Топличког управног округа овој свечаности,уприличеној поводом великог православног празника,присуствовали су представници топличких општина,Цркве,институција културе,просвете,здравства,као и других јавних установа.

Има људи који својим разумом,умом и интелектом превазиђу време у коме јесмо,постану део будућег времена. То су велики људи који живе у надвремену,превазилазе простор и време својим делима. Али како описати светитељаснивача наше Цркве, просвете, културе и државности. Шта рећи о ономе ко је на небу међу анђелима и на земљи међу људима! Рећи да је био највећи у Србији није довољно. Свештеник који је од Бога добивао дарове за народ, апостол који је издејствовао самосталност српске Цркве, дипломата који је преговарао са непријатељским војскама да би одбранио отаџбину,оснивач болница,просвете,творац првих наших књижевних дела,поручио је у беседи старешина Цркве Свети Прокопије Никола Илић.

DSC_4011 DSC_4045

Начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић поздравио је присутне представнике православне цркве,председника Општине Прокупље,просветне раднике,здравствене раднике и многобројне госте.

– Година за нама била је веома тешка,обиловала је бројним недаћама које су нас задесиле попут поплаве,клизишта и других непогода,а у свим тим проблемима показали сте изузетну хуманост и храброст,казао је Вукадиновић обраћајући се предложенима за Светосавку повељу и светосавске захвалнице. Он је нагласио да је било много хуманих људи и много подвига и да су се у најтежим ситуацијама издвојили многи појединци,установе,припадници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова.

– Комисија за доделу Светосавске повеље којом сам председавао,ове године имала је тежак задатак и веома се потрудила да од предложених кандидата изабере оне најупешније,оне који су се не само у свом професионалном раду издвоили и били најбољи,већ су се својим хуманизмом и жељом да помажу другима издигли на ниво хуманости какву је проповедао Свети Сава. Захваљујући њима,житељи Прокупља и Топличког округа добили су боље услове за лакши и квалитетнији живот у својим срединама. То је уједно био и највећи а можда и једини критеријум по коме смо и доделили ова највећа и најзначајнија признања за сваког Србина,истакао је Вукадиновић.

На свечаној академији уручене су светосавске повеље и захвалнице које додељује традиционално Топлички округ,установама и појединцима за остварене резултате у области просвете,културе и здравства.

Престижна признања са ликом највећег српског просветитеља Светог Саве отишла су у руке хуманих људи и институција којима је добробит других била испред личног интереса.

Светосавску повељу за 2015. годину добила је Апотекарска установа из Прокупља,која обележава јубилеј,65 година постојања и рада. У протеклој години,као и неколико година уназад,ова установа достигла је највиши ниво унапредивши свој рад и услове рада на свим нивоима,више и боље него ли у претходних неколико деценија.

Отварањем нових апотекарских јединица у свим топличким општинама и на сеоском подручју,приближила је своје услуге свим грађанима подједнако. Од најкомпетентнијих у овој области,сврстана је у сам врх најуспешнијих апотека у Србији.

DSC_4088

Начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић уручио је светосавске повеље најзаслужнијима. Директору Апотеке Златану Миљковићу, који се овом приликом захвалио предлагачима,становницима насеља Гарић,Топличком управном округу,запосленима у Апотеци Прокупље и истакао да нема узвишенијег дара од Светосавске повеље.

Са мотивом да грађанима Прокупља и округа учинимо здравствену услугу доступнијом и квалитетнијом,отворили смо апотеку у насељу Јабукар,мештанима Гарића даривали смо модеран објекат апотеке. Нови шалтер у апотеци у Дому здравља значи и мање чекања и бржу услугу. Пратећи потребе времена у коме живимо и центар Житорађе украсили смо модерном апотеком. И ту није крај,даље настављамо са истим мотивима у сусрет потребама грађана,рекао је директор Апотеке Златан Миљковић.

DSC_4004 DSC_4053

Светосавска повеља додељена је и Божидару Филиповићу,хуманисти,адвокату,културном посленику.

Бавећи се адвокатуром пуних 45 година,оставио је неизбрисив траг и поставио параметре у овој професији. У његовом бићу је да помаже људима. Филиповић је  учествовао у готово свим хуманитарним акцијама. Помагао је и онима којима је помоћ била најпотребнија,нарочито у години за нама,најтежој у новијој историји,током катастрофалних поплава које су задесиле нашу земљу. Његова жеља да спаја људе лепим стварима крунисана је формирањем Удружења љубитеља уметности и отварањем прве приватне галерије у Прокупљу, у којој се грађанима приказује културно стваралаштво из целог света.

Примио сам многа професионална признања,никада се њима нисам узносио,чинио сам добра,а да се попут посланице Светог апостола Павла њима нисам хвалио! Али,добити признање Светосавску повељу у граду Светога великомученика Прокопија част је коју не могу да искажем,захвалио се добитник Повеље Божидар Филиповић.  

Љиљана Даниловић,дописник телевизије B92 и новинске агенције БЕТА из Куршумлије,такође је добитница овогодишње Светосавске повеље. Даниловићева је са подручја Топличког округа,радећи и као сниматељ и монтажер,објавила на хиљаде прилога за ове две националне медијске куће. У протеклих неколико година скренула је пажњу јавности и утицала на то да сиромашне породице и бескућници добију на десетине нових кућа и реше своје егзистенцијалне проблеме.

DSC_3979 DSC_4016

Примајући Повељу,Даниловићева је казала да јој ово признање много значи и да представља подстицај за још већи рад и ангажовање,како би помоћ и убудуће стизала тамо где је најпотребнија.

За изузетно ангажовање и хуманост у раду,зато што су показали да оно што је највредније у човеку доброта и племенитост нема цену и вратили свима веру да смо још увек онај чувени Светосавски народ, награђени су светосавским захвалницама Милош Младеновић,радник Поште у Прокупљу,Радосав Кривокапић,глумац,радник Дома културе у Прокупљу и Петар Дикић,координатор Канцеларије за децу и младе из Куршумлије.

DSC_4074 DSC_4075 DSC_4078

Организатор манифестације Топлички управни округ се овом приликом захвалио на помоћи Општини Прокупље,општинској Служби за односе са јавношћу,Дому културе Радивоје Увалић Бата и Народном музеју Топлице. Такође се захвалио свима онима који су својим радом заслужили да буду предложени за ово хумано признање,као и предлагачима који су то препознали и указали на добра дела.

У културном делу програма наступао је ученик Музичке школе Корнелије Станковић из Прокупља виолиниста Стивен Демировић,са композицијом Лепи рузмарин Фрица Крајслера. Савин монолог из пера Десанке Максимовић казивала је Анастасија Цвијановић,чланица Књижевне омладине Прокупље,а публика је имала прилику да ужива у звуцима валцера Фернарда Карулија и шпанског плеса које је извео ученик Музичке школе Филип Станковић. Рецитатори Основне школе Ратко Павловић Ћићко говорили су одломке из рецитала Свети Сава светионик српске земље.  

DSC_4030 DSC_4025 DSC_4040

Величина слова: