Први Међународни фестивал фолклора у Прокупљу
3. јула 2015.
Ближи се градска слава Свети Прокопије
7. јула 2015.
Прикажи све

Одржани Дани вишње у Прокупљу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Visnja%201 Visnja%202

Привредно-туристичка организација Дани вишње,чији је саставни део Сабор вишњара у Великој Плани,одржана је у организацији Општине Прокупље,а у сарадњи са Месном заједницом Велика Плана,откупљивачима,прерађивачима и произвођачима вишње у Топлици.

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић је свечано отворио ову манифестацију у присуству представника локалне самоуправе,начелника Топличког округа Небојше Вукадиновића,одборника Скупштине општине Прокупље,чланова Организационог одбора, предавача,стручњака у области производње вишње,откупљивача,прерађивача и произвођача,као и директора јавних предузећа и установа у Прокупљу.

Част ми је и задовољство што је Општина Прокупље организатор ове манифестације,јер смо на овај начин хтели да укажемо на значај производње вишње и укажемо на потребу очувања ове производње на подручју наше општине и шире регије.

Облачинска вишња кренула је из анонимности у производњу 1953. године,када је ЗЗ Облачина подигла први засад вишње на месту званом Стражар у селу Лепаја,Општина Мерошина. Изузетан пораст производње вишње започиње од 1970. године,од када почиње да се остварује значајан привредни препород читаве Топлице захваљујући производњи вишње,истакао је председник Пауновић.

Општина Прокупље је на првом месту у Србији по производњи вишње, која је засађена на површини од 2.500 хектара,где се годишње произведе око 25.000 тона вишње. Извоз и пласман вишње на тржиште Европске уније,као и на тржиште САД,остварује девизни нето приход од 20 милиона евра годишње.

И ова производња,као и сви видови пољопривредне производње,имала је кроз историју своје успоне и падове. Али,упорност и истрајност произвођача се итекако исплатила,тако да ове године имамо добру откупну цену вишње,којом су задовољни произвођачи и откупљивачи, а и берачи. Чинимо напоре да повећамо обим прерадних капацитета вишње и повећамо степен финализације и прераде,јер постоји апсолутна неусклађеност примарне производње и прерадних капацитета. Око 90% вишње се пласира и преради ван подручја наше општине,а самим тим се и значајан део дохотка одлива са подручја ове регије. Овом приликом желим да истакнем да наше вишњаре из године у годину све више угрожава штеточина жилогриз,али и у том смислу не седимо скрштених руку,већ тражимо помоћ стручњака и примењујемо њихове препоруке,додао је председник Пауновић.

Visnja%203 Visnja%204

У име председника Републике Србије Томислава Николића,који због државничких обавеза није могао да присуствује овој манифестацији,поздрав вишњарима упутила је портпарол председничког кабинета Станислава Пак,која је у поздравном писму изразила задовољство због успешне бербе и откупа и истакла да ће држава учинити напоре како би пољопривредни произвођачи убудуће били још задовољнији.

Манифестација је окупила велики број пољопривредних произвођача који су имали прилику да чују стручна предавања о производњи и заштити вишње,као и да у оквиру дискусије поставе питања из ове области. Скуп је отворио проф. Саша Милосављевић,са темом Савремена агротехника са гајењем облачинске вишње,др Новица Илић је одржао предавање Жилогриз и мере сузбијања и саветодавац ПСС Снежана Илић Биљне болести и програм заштите вишње. У забавном делу програма,сплетом народних игара наступили су чланови КУД Абрашевић“,које ради у оквиру Дома културе Прокупље.

Ове године је по први пут у оквиру програма манифестације организован Сајам производа од вишања,на коме су се својим производима представили пекари,произвођачи сокова, домаћих колача,меда и вина. Посетиоци сајма имали су прилику да пробају разноврсна слана и слатка пецива,најбоље производе од вишње,меда,као и чувена вина из Топличких винограда.

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић је позвао све госте да присуствују наставку ове манифестације,отварању 10. Топличког сабора вишњара у Великој Плани.

Користим ову прилику да изразим велику захвалност МЗ Велика Плана, што је читавих девет година неговала традицију Сабора вишњара,која је од ове године прерасла у општинску привредно-туристичку манифестацију Дани вишње,чији је део Сабор вишњара у Великој Плани,рекао је Пауновић и захвалио свима који су помогли овогодишњу организацију Дана вишње,у циљу афирмације и подстицаја производње облачинске вишње,топличког и прокупачког бренда број један.

Visnja%205 Visnja%206

Да би ова манифестација успела,подржали су је произвођачи и откупљивачи вишања: МВ Кооператива Зоран Станковић,Јекафруит Горан Ранђеловић,Бишко промет Љубиша Перић,АгроплодСтојан Ђорђевић,Агробизнис Адам Кожовић,Фриго Наис Светислав Тончић,СТР Ловац Миливоје Митровић.

Дане вишње су подржали и привредници из општине Прокупље и региона: Компанија Чутура из Прокупља,Топлички виногради из Гојиновца,пекара Твикс из Ниша, пекара Пикачу из Прокупља,пицерија Сегафредо,Дуда колачи,произвођач сокова Нектар,као и удружења пчелара Пчелица и Јастребац.

Величина слова: