Председник обишао радове на кориту реке Топлице
20. фебруара 2015.
„Луди поток“ и „Орлов Лет“ Богдана Радуловића
24. фебруара 2015.
Прикажи све

Основано Удружење српско-француског пријатељства


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_5337

У Општини Прокупље одржана је Оснивачка скупштина Удружења српско-француског пријатељства „Генерал Шарл Траније“. Иницијатори оснивања овог Удружења били су заменик градоначелника француске Општине Епон Ивица Јовић и председник Савеза Срба у Француској Ромео Милошевић. Својим присуством и обећањем да ће подржати Удружење у будућем раду, подршку су пружили и почасни конзул Француске у Нишу Саша Миљковић и директорка Француског института у Србији са седиштем у Нишу Клер Бортолуси.
На Скупштини су усвојени циљеви и задаци Удружења,донет је акт о оснивању,представљен предлог Статута и изабрани органи Удружења.
DSC_5281(1) DSC_5284

За председника Управног одбора Удружења српско-француског пријатељства „Генерал Шарл Траније“,са седиштем у Ђуре Ђаковића 47 у Прокупљу, изабран је Оливер Пајевић,а за његовог заменика Дејан Булатовић.

Драго ми је да вас поздравим са овог места и почаствован сам да сте моју иницијативу и иницијативу Удружења Срба у Француској под називом „Србија“ овако здушно прихватили. Основни циљ формирања овог удружења је успостављање моста сарадње између Србије и Француске и њених грађана. Желимо да француској јавности и на овај начин покажемо праву слику Србије,онакве каква је одувек била,честита,домаћинска,слободољубива и пријатељска према свим народима,рекао је заменик градоначелника француске Општине Епон Ивица Јовић и овом приликом присутне упознао са Удружењем „Србија“,које већ 10. година постоји и ради у граду Епону,а које су основали људи са далекосежним циљевима и погледима и желели пре свега да се пријатељство између два братска народа,Срба и Француза, још више учврсти.

Говорећи о Србима који су,већином као емигранти, у Епон дошли још пре 40 година,Јовић је истакао да су се они показали као добри радници,способни и врсни стручњаци, те да су зато добијали одговорне послове и успели да се уклопе у живот и менталитет Француза,тако да се данас не осећају странцима. 

Садашња генерација младих Срба у Француској,која се школовала на француским универзитетима,дошла је данас и на политичке позиције,те може да помогне својој земљи. Наше везе убудуће биће базиране на политичкој,економској,привредној и културној сарадњи,а ово удружење представљаће чврсту спону,мост и темељ братимљења Епона и Прокупља и све оно што будемо радили у оквиру Удружења биће у том циљу,нагласио је Ивица Јовић.

DSC_5287 DSC_5296

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић изразио је задовољство што ћемо у нашем граду,као једном од ретких у Србији,имати удружење које ће неговати традицију братства и великог пријатељства између српског и француског народа.

То пријатељство датира још из времена Првог светског рата,чију смо стоту годишњицу обележили и везано је за велику помоћ француске војске савезничкој војсци током пребацивања војника из Албаније на острво Крф. Тада је Француска спасила животе стотине хиљада српских војника и омогућила им да се кроз неколико година касније врате у своју домовину као ослободиоци,рекао је председник Пауновић поздрављајући присутне и додао да је Прокупље у Првом светском рату ослобођено у налету незадрживе српске пешадије,јунака Другог гвозденог пука и француске коњице,којима је командовао легендарни генерал Шарл Траније,чије име носи удружење које је сада формирано.

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић овом приликом  је истакао и то да ће будуће везе ова два пријатељска града бити поткрепљене конкретним програмима и плановима за успостављање сарадње,пре свега на привредном плану, како би француске привреднике позвали да улажу у развој наших предузећа.

Пре свега мислим на наше богатство у минералној води и здравој храни,јер ми смо надалеко познати као највећи произвођачи воћа,вишања и шљива,али се надам да ће наша сарадња са братским нам француским народом уследити и на пољу просвете, културе и спорта. Жеља нам је да и наши ђаци посете Француску,која је била и друга домовина читавој једној генерацији сирочади из Првог светског рата,које је школовала француска држава,подвукао је Пауновић и додао да је Србија захваљујући томе добила врсне стручњаке школоване на Сорбони,који су веома брзо подигли ратом опустошену Србију,те да српски народ то памти и никада неће заборавити,а као доказ томе је и споменик у Београду,који ће заувек подсећати на тај период.  

Надајући се успешној сарадњи и обнављању успомена на велико заједничко јунаштво и братство Срба и Француза,председник Пауновић је обећао да ће Општина Прокупље, као и он лично помоћи новооснованом Удружењу српско-француског пријатељства „Генерал Шарл Траније“ у Прокупљу.

DSC_5290 DSC_5307

Присутне је поздравио народни посланик из Топлице Дарко Лакетић,који је изразио задовољство да се једно овакво удружење оснива у Прокупљу.

– Постоји тенденција Скупштине Србије,да путем државних органа успоставља међудржавну сарадњу са земљама Европске уније,тако да је оваква иницијатива добродошла и има подршку на највишем нивоу,казао је Лакетић.

– Драго ми је да наши гости нису заборавили своју домовину и надам се да ће ова сарадња достићи врхунац,не само као сарадња између две општине,Прокупља и Епона,већ и Србије и Француске,додао је Лакетић.

Преносећи поздраве градоначелника Епона Ги Милера и Јовић је пренео и његову жељу да учествује у формирању удружења. Ово су подржали оснивачи и изабрали Ги Милера за почасног члана Удружења српско-француског пријатељства „Генерал Шарл Траније“.

Након формирања Удружења гости из Француске организовали су традиционални залогај пријатељства и послужили француски хлеб,сир и вино.

Новоформирано удружење је добровољно,невладино,нестраначко и непрофитно удружење грађана на неодређено време,које је основано ради остваривања циљева у области обнове,неговања и ширења пријатељства,духовних,научних и културних видова сарадње.  

DSC_5343

 

 

Величина слова: