Predsednik obišao radove na koritu reke Toplice
20. februara 2015.
„Ludi potok“ i „Orlov Let“ Bogdana Radulovića
24. februara 2015.
Prikaži sve

Osnovano Udruženje srpsko-francuskog prijateljstva


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_5337

U Opštini Prokuplje održana je Osnivačka skupština Udruženja srpsko-francuskog prijateljstva „General Šarl Tranije“. Inicijatori osnivanja ovog Udruženja bili su zamenik gradonačelnika francuske Opštine Epon Ivica Jović i predsednik Saveza Srba u Francuskoj Romeo Milošević. Svojim prisustvom i obećanjem da će podržati Udruženje u budućem radu, podršku su pružili i počasni konzul Francuske u Nišu Saša Miljković i direktorka Francuskog instituta u Srbiji sa sedištem u Nišu Kler Bortolusi.
Na Skupštini su usvojeni ciljevi i zadaci Udruženja,donet je akt o osnivanju,predstavljen predlog Statuta i izabrani organi Udruženja.
DSC_5281(1) DSC_5284

Za predsednika Upravnog odbora Udruženja srpsko-francuskog prijateljstva „General Šarl Tranije“,sa sedištem u Đure Đakovića 47 u Prokuplju, izabran je Oliver Pajević,a za njegovog zamenika Dejan Bulatović.

Drago mi je da vas pozdravim sa ovog mesta i počastvovan sam da ste moju inicijativu i inicijativu Udruženja Srba u Francuskoj pod nazivom „Srbija“ ovako zdušno prihvatili. Osnovni cilj formiranja ovog udruženja je uspostavljanje mosta saradnje između Srbije i Francuske i njenih građana. Želimo da francuskoj javnosti i na ovaj način pokažemo pravu sliku Srbije,onakve kakva je oduvek bila,čestita,domaćinska,slobodoljubiva i prijateljska prema svim narodima,rekao je zamenik gradonačelnika francuske Opštine Epon Ivica Jović i ovom prilikom prisutne upoznao sa Udruženjem „Srbija“,koje već 10. godina postoji i radi u gradu Eponu,a koje su osnovali ljudi sa dalekosežnim ciljevima i pogledima i želeli pre svega da se prijateljstvo između dva bratska naroda,Srba i Francuza, još više učvrsti.

Govoreći o Srbima koji su,većinom kao emigranti, u Epon došli još pre 40 godina,Jović je istakao da su se oni pokazali kao dobri radnici,sposobni i vrsni stručnjaci, te da su zato dobijali odgovorne poslove i uspeli da se uklope u život i mentalitet Francuza,tako da se danas ne osećaju strancima. 

Sadašnja generacija mladih Srba u Francuskoj,koja se školovala na francuskim univerzitetima,došla je danas i na političke pozicije,te može da pomogne svojoj zemlji. Naše veze ubuduće biće bazirane na političkoj,ekonomskoj,privrednoj i kulturnoj saradnji,a ovo udruženje predstavljaće čvrstu sponu,most i temelj bratimljenja Epona i Prokuplja i sve ono što budemo radili u okviru Udruženja biće u tom cilju,naglasio je Ivica Jović.

DSC_5287 DSC_5296

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović izrazio je zadovoljstvo što ćemo u našem gradu,kao jednom od retkih u Srbiji,imati udruženje koje će negovati tradiciju bratstva i velikog prijateljstva između srpskog i francuskog naroda.

To prijateljstvo datira još iz vremena Prvog svetskog rata,čiju smo stotu godišnjicu obeležili i vezano je za veliku pomoć francuske vojske savezničkoj vojsci tokom prebacivanja vojnika iz Albanije na ostrvo Krf. Tada je Francuska spasila živote stotine hiljada srpskih vojnika i omogućila im da se kroz nekoliko godina kasnije vrate u svoju domovinu kao oslobodioci,rekao je predsednik Paunović pozdravljajući prisutne i dodao da je Prokuplje u Prvom svetskom ratu oslobođeno u naletu nezadržive srpske pešadije,junaka Drugog gvozdenog puka i francuske konjice,kojima je komandovao legendarni general Šarl Tranije,čije ime nosi udruženje koje je sada formirano.

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović ovom prilikom  je istakao i to da će buduće veze ova dva prijateljska grada biti potkrepljene konkretnim programima i planovima za uspostavljanje saradnje,pre svega na privrednom planu, kako bi francuske privrednike pozvali da ulažu u razvoj naših preduzeća.

Pre svega mislim na naše bogatstvo u mineralnoj vodi i zdravoj hrani,jer mi smo nadaleko poznati kao najveći proizvođači voća,višanja i šljiva,ali se nadam da će naša saradnja sa bratskim nam francuskim narodom uslediti i na polju prosvete, kulture i sporta. Želja nam je da i naši đaci posete Francusku,koja je bila i druga domovina čitavoj jednoj generaciji siročadi iz Prvog svetskog rata,koje je školovala francuska država,podvukao je Paunović i dodao da je Srbija zahvaljujući tome dobila vrsne stručnjake školovane na Sorboni,koji su veoma brzo podigli ratom opustošenu Srbiju,te da srpski narod to pamti i nikada neće zaboraviti,a kao dokaz tome je i spomenik u Beogradu,koji će zauvek podsećati na taj period.  

Nadajući se uspešnoj saradnji i obnavljanju uspomena na veliko zajedničko junaštvo i bratstvo Srba i Francuza,predsednik Paunović je obećao da će Opština Prokuplje, kao i on lično pomoći novoosnovanom Udruženju srpsko-francuskog prijateljstva „General Šarl Tranije“ u Prokuplju.

DSC_5290 DSC_5307

Prisutne je pozdravio narodni poslanik iz Toplice Darko Laketić,koji je izrazio zadovoljstvo da se jedno ovakvo udruženje osniva u Prokuplju.

– Postoji tendencija Skupštine Srbije,da putem državnih organa uspostavlja međudržavnu saradnju sa zemljama Evropske unije,tako da je ovakva inicijativa dobrodošla i ima podršku na najvišem nivou,kazao je Laketić.

– Drago mi je da naši gosti nisu zaboravili svoju domovinu i nadam se da će ova saradnja dostići vrhunac,ne samo kao saradnja između dve opštine,Prokuplja i Epona,već i Srbije i Francuske,dodao je Laketić.

Prenoseći pozdrave gradonačelnika Epona Gi Milera i Jović je preneo i njegovu želju da učestvuje u formiranju udruženja. Ovo su podržali osnivači i izabrali Gi Milera za počasnog člana Udruženja srpsko-francuskog prijateljstva „General Šarl Tranije“.

Nakon formiranja Udruženja gosti iz Francuske organizovali su tradicionalni zalogaj prijateljstva i poslužili francuski hleb,sir i vino.

Novoformirano udruženje je dobrovoljno,nevladino,nestranačko i neprofitno udruženje građana na neodređeno vreme,koje je osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti obnove,negovanja i širenja prijateljstva,duhovnih,naučnih i kulturnih vidova saradnje.  

DSC_5343

 

 

Veličina slova: