Млади волонтери оживели неолит у Плочнику
27. августа 2015.
Сигурна победа Топличанина
31. августа 2015.
Прикажи све

Отварање одељења школе прави потез

       tovrnje1  

 

У селу Товрљане,након скоро 25 година,поново ће се огласити школско звоно. У овом селу,које је од Прокупља удаљено близу 30 километара,  наставу ће похађати четири ученика. Ово истурено одељењу радиће у саставу  Основне школе Светозар Мирковић-Ненадиз Мале Плана.Поновном раду школе највише су се обрадовали родитељи деце.

 Стојана Бојовић из Товрљана,мајка троје деце,захвалила се свима,а посебно руководстви Општине Прокупље и Радивоју Шмигићу,што су омогућили да сеоска школа,након четврт века,поново креће са радом.

– Моје двоје деце до сада су у школу морали да иду у село Пећанци ( општина Куршумлија) ,које је од Товрљана удаљено близу 20 километара. За путне трошкове месечно смо од куршумлијске општине добијали 3.000 динара. Мој скупруг Стојан сваки дан,по киши,снегу и невремену возио је децу у школу и враћао кући. Ми најбоље знамо са каквим проблемима смо се суочавали током одласка у школу и повратка деце из школе. Поновним радом школе у селу највећи део наших проблема сада ће бити решен.Сада нећу више да мислим да ли су ми деца на време стигла на часове,да ли због невремена треба да иду у школу,да ли су безбедни током одласка и повратка из школе.Отварањем школе локална самоуправа је показала да брине и о деци која живе у удаљеним селима прокупачке општине.

tovrljane2  tovrljane3(1)

Јовица Мијатовић из Арбанашке,отац двоје деце,истиче да је отварање школе у Товрљану прави потез руководства Општине Прокупље.

 

– Село Арбанашка је од Товрњана удаљено око три километра. Да се у суседном селу није отворила школа своје дете би морао сваки дан да возим до Мале Плане,која је од Арбанашке удаљена близу 23 километра. Сигурно је да у том случају не би могао да се посветим пољопривреди,односно сточарству,од које живи моја четворочлана породица. Захвалио би се свима,а посебно председнику Општине Прокупље Мирољубу Пауновићу,што су омогучили да се и наша деца школују у школама близу свог родног села.              

Величина слова: