Превентивни прегледи у Малој Плани
15. марта 2017.
Публика уживала у комедији „Каскадер“
17. марта 2017.
Прикажи све

Пчелари и воћари у школским клупама


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

pcelari%20111 pcelari%20222

Изузетно велико интересовање пчелара и воћара владало је за саветовање које је организовало Удружење пчелара Пчелица“,у сарадњи са Високом пољопривредно-прехрамбеном школом струковних студија у Прокупљу.

Асистент за воћарство на ВППШ Саша Милосављевић говорио је о томе да је у интересу пчелара и воћара да међусобно сарађују.

– Пчеле и воће су у нераскидивој вези и једно без другог не могу ако се желе добри и квалитетни приноси. Због тога је неопходна међусобна сарадња пчелара и воћара,нарочито  почетком  вегетације,изјавио је Милосављевић и додао да је добро што  на овим саветовањима еминентни стручњаци говоре о новинама у овој грани пољопривреде.

pcelari3333

Дугогодишњи пчелар из Војводине Слободан Јевтић одржао је предавање на тему Исправан рад са пчелама и припреме за багрем”.

– Рад у пчелињаку не трпи експерменте. Непходно је применити све проверене и научне мере како би се имале здраве кошнице и пчеле,а самим тим и добри приноси. Стална едукација је потребна због тога што се технологија пчеларења свакодневно мења,истакао је Јевтић.

Докторица ветеринарске медицине Снежана Милосављевић говорила је о болестима пчела и мерама за сузбијање болести.

-Назема апис и назема церане су заразне болести одраслих пчела које се најчешће манифестују током пролећа. Правовременом применом препарата ове болести се могу ефикасно отклонити,рекла је Милосављевић.

 Марко Костић из Београда одржао је предавање о примени нових препарата за сузбијање многих болести у воћарству.

– Правовременом и контролисаном применом средстава за заштиту могу се спречити многе болести на пољопривредним културама. Због тога је неопходно да се слушају савети стручњака и препарати припремају по упуствима,напоменуо је Костић.

Председник прокупачког удружења ““ПчелицаВукић Јоксимовић напомиње да је изузетно задовољан што су се у школским клупама заједно нашли пчелари и воћари.

– Пријатно сам изненађен великим интересовањем не само Прокупчана,него и пчалара и воћара из других општина Топличког округа. Надам се да ће ово саветовање допринети бољој сарадњи воћара и пчелара у наредном периоду,изјавио је он и додао да нема доброг воћа без пчела,као ни доброг меда без цветова воћа.

Величина слова: