Preventivni pregledi u Maloj Plani
15. marta 2017.
Publika uživala u komediji „Kaskader“
17. marta 2017.
Prikaži sve

Pčelari i voćari u školskim klupama


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

pcelari%20111 pcelari%20222

Izuzetno veliko interesovanje pčelara i voćara vladalo je za savetovanje koje je organizovalo Udruženje pčelara Pčelica“,u saradnji sa Visokom poljoprivredno-prehrambenom školom strukovnih studija u Prokuplju.

Asistent za voćarstvo na VPPŠ Saša Milosavljević govorio je o tome da je u interesu pčelara i voćara da međusobno sarađuju.

– Pčele i voće su u neraskidivoj vezi i jedno bez drugog ne mogu ako se žele dobri i kvalitetni prinosi. Zbog toga je neophodna međusobna saradnja pčelara i voćara,naročito  početkom  vegetacije,izjavio je Milosavljević i dodao da je dobro što  na ovim savetovanjima eminentni stručnjaci govore o novinama u ovoj grani poljoprivrede.

pcelari3333

Dugogodišnji pčelar iz Vojvodine Slobodan Jevtić održao je predavanje na temu Ispravan rad sa pčelama i pripreme za bagrem”.

– Rad u pčelinjaku ne trpi ekspermente. Nephodno je primeniti sve proverene i naučne mere kako bi se imale zdrave košnice i pčele,a samim tim i dobri prinosi. Stalna edukacija je potrebna zbog toga što se tehnologija pčelarenja svakodnevno menja,istakao je Jevtić.

Doktorica veterinarske medicine Snežana Milosavljević govorila je o bolestima pčela i merama za suzbijanje bolesti.

-Nazema apis i nazema cerane su zarazne bolesti odraslih pčela koje se najčešće manifestuju tokom proleća. Pravovremenom primenom preparata ove bolesti se mogu efikasno otkloniti,rekla je Milosavljević.

 Marko Kostić iz Beograda održao je predavanje o primeni novih preparata za suzbijanje mnogih bolesti u voćarstvu.

– Pravovremenom i kontrolisanom primenom sredstava za zaštitu mogu se sprečiti mnoge bolesti na poljoprivrednim kulturama. Zbog toga je neophodno da se slušaju saveti stručnjaka i preparati pripremaju po upustvima,napomenuo je Kostić.

Predsednik prokupačkog udruženja ““PčelicaVukić Joksimović napominje da je izuzetno zadovoljan što su se u školskim klupama zajedno našli pčelari i voćari.

– Prijatno sam iznenađen velikim interesovanjem ne samo Prokupčana,nego i pčalara i voćara iz drugih opština Topličkog okruga. Nadam se da će ovo savetovanje doprineti boljoj saradnji voćara i pčelara u narednom periodu,izjavio je on i dodao da nema dobrog voća bez pčela,kao ni dobrog meda bez cvetova voća.

Veličina slova: