Svetski dan pozorišta u Prokuplju
27. marta 2015.
Školski list „Bistrik“ među čitaocima
31. marta 2015.
Prikaži sve

Pčelari i voćari zajedno u školskim klupama

Pod pokroviteljstvom Opštine Prokuplje,Srednja poljoprivredna škola „Radoš Jovanović-Selja“ i Visoka poljoprivredno prehrambena škola strukovnih studija,za pčelare i voćare,organizovali su savetovanje na temu „Kontrola primene pesticida i zaštita životne sredine“.

Otvarajući ovo naučno savetovanje,zamenik predsednika Opštine Prokuplje Ilija Đedović rekao je,da je ovo savetovanje izuzetno značajno iz razloga što se velike količine voća proizvode u ovom delu Srbije.

– Po proizvodnji višnje prokupačka opština nalazi se na prvom,a šljive na trećem mestu u Srbiji,dodao je Đedović i istakao da je dobro što su na ovom savetovanju prisutni pčelari i voćari.

O zakonskim okvirima kontrole bezbedne primene pesticida i zaštiti životne sredine govorila je načelnica Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Snežana Savčić- Petrić.

Ona je naglasila da je zakon propisao koji subjekti mogu da se bave proizvodnjom i trgovinom pesticida i na koji način se primenjuju zaštitna sredstva u poljoprivredi.

– Bez obzira na zakonske okvire svedoci smo da se oni u potpunosti ne primenjuju. Ono što želimo jeste da se proizvodnja i primena pedsticida,kao i odlaganje otpada prilagodi standardima razvijenih zemalja Evrope,izjavila je načelnica Uprave za zaštitu bilja i naglasila da prekomerna upotreba hemijskih zaštitnih sredstava u poljoprivredi dovodi do neispravnosti mnogih namirnica.

Prema njenim rečima jedan od strateških ciljeva Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine jeste donošenje određenih zakona i pravilnika o upotrebi pesticida i  ispravnosti poljoprivrednih proizvoda.

Profesor voćarstva i vinogradarstva na VPPŠ u Prokuplju Novica Ilić govorio je žilogrizu i merama koje je neophodno preduzeti da bi se ova štetočina iskorenila.

– Već sada se može reći da je žilogriz svojim delovanjem u poslednjeih par godina na teritoriji prokupačke i merošinske opštine znatno smanjio površine pod višnjama. Zbog toga je neophodno da se jednom organizovanom akcijom,uz pomoć stručnjaka,krene aktivno na suzbijanju ove štetočine,izjavio je on.

Govoreći na temu „Medonosna pčela kao polinator voćarskih kultura“ Saša Milosavljević rekao je da pčela u oprašivanju poljoprivrednih kultura učestvuje sa 75 do 90 odsto.

-Medonosna pčela koja se gaji od strane pčelara sve više postaje značajna i sve više se upotrebljava za oprašivanje poljoprivrednih kultura. Intezivna i prekomerna upotreba pesticida znatno uzrokuje smanjenju i uništavanju pčela-oprašivača,obrazložio je on i podvukao da voćari i pčelari zajedničkim radom na terenu mogu da otklone mnoge posledice koje nastaju nekontrolisanom upotrebom hemijskih sredstava.

„O kontroli testiranja prskalica“ govorio je prof Ratomir Mrvaljević.

Za izuzetan dobrinos radu pčelarskih organizacija u Prokuplju predsednik Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije Vlastimir Spasić uručio je priznanje Opštini Prokuplje,Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i  Visokoj poljoprivredno prehrambenoj školi strukovnih studija.

 
       
Veličina slova: