Лов туристичка атракција у Топлици
11. августа 2016.
Одржана седница СО Прокупље
15. августа 2016.
Прикажи све

Почела берба шљива


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

На територији општине Прокупље у току је берба и откуп шљива,чији се засади простиру на површини од 2.049 хектара. Тренутна откупна цена шљиве је 14 – 15 динара по килограму,док се за килограм брања плаћа четири динара. Поред сорте стенлеј,која је најзаступљенија,у прокупачким воћњацима засађене су и чачанска лепотица,чачанска родна и чачанска рана. 

Према подацима Одељења за пољопривреду Општине Прокупље,овогодишњи род шљиве је за 30 одсто умањен од очекиваног,а разлог за то су пролећни мразеви и обилне падавине,који су знатно оштетили воћњаке у нижим пределима. Због касније вегетације у вишим пределима,временске прилике нису знатно утицале на засаде воћа. Оно што највише брине воћаре је ниска откупна цена,али како берба шљиве у Топлици траје до почетка септембра,не значи да се она неће променити. Откупна цена шљиве прошле године износила је 20 – 30 динара по килограму. 

Berba%20sljiva     

Величина слова: