Нови мост и пијаца у Прокупљу
16. јуна 2017.
Берба вишања се захуктава
20. јуна 2017.
Прикажи све

Почела берба вишања


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

stablo-vi_nje

Берба вишања  на територији општине Прокупље званично је  почела  овог викенда. Почетна откупна цена износи 70 динара по килограму  за  прву и 60 динара за другу класу.

Произвођачи вишње ,која је на територији  Топличког округа засађена на  3000 хектара,нису задовољни понуђеном ценом иако је она дупло већа од прошлогодишње.

С обзиром да је тек почетак бербе,воћари се надају да ће  откупна цена у јеку  сезоне бербе достићи и до  80 динара по килограму.  Том ценом произвођачи вишње би донекле били задовољни,јер  понуђена цена је нерентабилна у односу на  средства која су уложена у производњу. 

Поред већ уложених средстава,произвођачи треба да издвоје средства за бераче који ове године траже 20  динара за килограм убраног воћа.

Овогодишњи род вишања која чини половину воћарске производње у Топлици,  смањен је за 40 процената због пролећног мраза и неадекватне примене агротехничких мера. 

Величина слова: