Novi most i pijaca u Prokuplju
16. juna 2017.
Berba višanja se zahuktava
20. juna 2017.
Prikaži sve

Počela berba višanja


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

stablo-vi_nje

Berba višanja  na teritoriji opštine Prokuplje zvanično je  počela  ovog vikenda. Početna otkupna cena iznosi 70 dinara po kilogramu  za  prvu i 60 dinara za drugu klasu.

Proizvođači višnje ,koja je na teritoriji  Topličkog okruga zasađena na  3000 hektara,nisu zadovoljni ponuđenom cenom iako je ona duplo veća od prošlogodišnje.

S obzirom da je tek početak berbe,voćari se nadaju da će  otkupna cena u jeku  sezone berbe dostići i do  80 dinara po kilogramu.  Tom cenom proizvođači višnje bi donekle bili zadovoljni,jer  ponuđena cena je nerentabilna u odnosu na  sredstva koja su uložena u proizvodnju. 

Pored već uloženih sredstava,proizvođači treba da izdvoje sredstva za berače koji ove godine traže 20  dinara za kilogram ubranog voća.

Ovogodišnji rod višanja koja čini polovinu voćarske proizvodnje u Toplici,  smanjen je za 40 procenata zbog prolećnog mraza i neadekvatne primene agrotehničkih mera. 

Veličina slova: