Spremni za delovanje
11. marta 2016.
Toplica pod kontrolom
13. marta 2016.
Prikaži sve

Počela izgradnja bedema na kritičnim tačkama


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

  Izgradnja%20bedema1   izgradnja%20bedema2(1)

Opština Prokuplje angažovala je sve raspoložive snage na podizanju zaštitnog bedema na reci Toplici u romskom naselju Mala Guba i u Liparskoj ulici,gde se pored stambenih objekata,štite i proizvodne hale fabrike LEONI.

Prema rečima predsednika Opštine Prokuplje i komandanta Štaba za vanredne situacije Opštine Prokuplje Miroljublja Paunovića ova naselja su bila najugroženija u prolećnim poplavama 2014. godine ,i podizanjem bedema zaštiti će se od plavljena oko 200 domaćinstava.

– U skladau sa najavom Republičkohidrometeorološkog zavoda,da se večeras i tokom narednog dana očekuju obimne padavine,Opštinski štab za vanredne situacije Opštine Prokuplje angažovao je ljudstvo i mehanizaciju,kako bi se podigli zaštitni bedemi od poplava,i ukoliko narednih dana dođe do izlivanja Toplice,zaštitimo pre svega ljudske živote ali i materijalna dobra – rekao je Paunović i dodaje da se naselje Mala Guba brani iako su kuće nelegalno izgrđene i nalaze se uz samu Toplicu u koritu za veliku vodu.

iygradnja%20bedem2 iygradnja%20bedema4

Paunović je naglasio da su danas u akciji  na zaštiti od poplava angažovane mašine ali i  radnici javnih preduzeća i ustanova,kao i ustanova kulture sa područja opštine Prokuplje,i pripadnici jedinica za vanredne situacije  Prokuplje. Veliku pomoć pružili su i žitelji naselja koja se štite,a  posebno je naglasio da danas  u izgradnji bedema učestvuje i veliki broj voleontera.

izgradnja%20bedema5 izgradnja%20bedema6

Radnici Javnog komunalnog preduzeća  „Hammeum“ su od proglašenja vanredne situacije danonoćno angažovani,realizujući aktivnosti koje pre svega imaju za cilj zaštitu građana i njihove imovine.

Direktir JKP „Hammeum“ ističe da je 152 radnika i celokupna mehanizacija ovog preduzeća  angažovana ovih dana,na pripremi džakova sa peskom i podizanju bedema.

– Naši radnici najpre su podigli zaštitu oko Gradskog groblja  od 1100 džakova,zatim smo danas na krizne tačke dostavili još oko 1000 džakova sa peskom i nastavljamo rad na punjenju još  džakova – objasnio je direktor Simonović i naveo da je za sada iskorišćeno oko 60 tona peska,ali da ukoliko to bude potrebno stićiće i nove količine.

radnici%20vodovoda radnici%20vodovoda2

Ova današnja akcija dogovorena je na 2. vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije Opštine Prokuplje,na kojoj su se članovi štaba složili da je potrebno preduzeti mere za zaštitu ova dva najugroženija naselja od izlivanja reke Toplice.

Štab je još doneo zaključke da će mobilne ekipe sastavljene od stručnih ljudi i članova Opštinskog štaba za vanredne situacije dežurati do ponedeljka 14. marta,i redovno obilaziti ugrožena područja.

 

Veličina slova: