Повољни временски услови омогућили су воћарима да раније крену са важним радовима у воћњацима.
Асистент за воћарство на Високој пољопривредно-прехрамбеној школи струковних студија у Прокупљу Саша Милосављевић је рекао да је за резидбу воћа и зимско прскање идеална друга половина фебруара или почетак марта када се стабла још увек налазе у фази мировања вегетације.
– Да би се спречило измрзавање воћака које се налазе у котлинама или близу река препоручује са плића резидба,рекао је он и додао да приликом орезивања треба обавезно одстранити све суве и оштећене гране.
Према његовим речима након резидбе потребно је применити зимско прскање воћака ради сузбијања великог броја узрочника биљних болести и штеточина.
Третирање воћа врши се препаратима на бази бакра,сумпора и креча.
Пољопривредни стручњаци подсећају да је ово период када је најбоље извршити површинску обраду земље ради пролећне садње воћака.
Друга половина фебруара је идеалан период и за прихрану озимих култура. Сада се прихрањује минералним ђубривом КАН,а у првој половини марта препоручује се примена и УРЕА .